ΕΝΟΤΗΤΕΣ


  Η μηρoκοτυλιαία πρόσκρουση (FAI) είναι μια κατάσταση στην οποία επιπλέον οστό αναπτύσσεται κατά μήκος ενός ή και των δύο οστών που σχηματίζουν την άρθρωση του ισχίου – δίνοντας στα οστά ακανόνιστο σχήμα. Επειδή δεν ταιριάζουν απόλυτα μεταξύ τους, τα οστά τρίβονται μεταξύ τους κατά τη διάρκεια της κίνησης. Με την πάροδο του χρόνου αυτή η τριβή μπορεί να βλάψει την άρθρωση, προκαλώντας πόνο και περιορισμό της δραστηριότητας.

  Η παραμόρφωση συνίσταται είτε σε υπερκάλυψη της κοτύλης που μπορεί να είναι καθόλο το μήκος του χείλους της κοτύλης ή εστιακή σε ένα σημείο, είτε στο μη σφαιρικό σχήμα της κεφαλής του μηριαίου οστού . Υπάρχουν ασθενείς που μπορεί να έχουν συνδυασμό και των δυο ειδών παραμόρφωσης στο ισχίο τους.

  Ο πόνος στο ισχίο μου μπορεί να οφείλεται σε κάτι άλλο;

  Το σύνδρομο μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης θα πρέπει να διαχωριστεί από άλλες ενδοαρθρικές πηγές του πόνου του ισχίου με τις οποίες μπορεί και να συνυπάρχει, εξωαρθρικές αιτίες πόνου του ισχίου και του αντανακλαστικού πόνου από την σπονδυλική στήλη ή τις ιερολαγονιές αρθρώσεις. Η διαφορική διάγνωση επίσης περιλαμβάνει τα καταγμάτα του ισχίου, οστεονέκρωση της μηριαίας κεφαλής, την παροδική οστεοπόρωση του ισχίου, προβλήματα με τους τένοντες της περιοχής όπως του λαγονοψοίτη, σύνδρομο του απιοειδούς κ.α.

  Πώς γίνεται η δίαγνωση;

  Η διάγνωση ξεκινάει πάντα από ένα καλό και λεπτομερές ιστορικό . Στη συνέχεια ο γιατρός σας θα ολόκληρώσει την κλινική εξέταση στην οποία θα προσπαθήσει να εντοπίσει το αίτιο του πόνου.

  Πέρα από τον απλό ακτινολογικό έλεγχο σε πολλές περιπτώσεις ο γιατρός σας θα συμπληρώσει τον απεικονιστικό έλεγχο με μαγνητική ή/και αξονική.

  Σε κάποιες περιπτώσεις και όταν υπάρχει διαγνωστικό πρόβλημα και θέλουμε να επιβεβαιώσουμε ότι ο πόνος προέρχεται από μέσα από την άρθρωση και όχι από ένα εξωαρθρικό αίτιο, μπορούμε να πραγματοποιήσουμε μια ένεση τοπικού αναισθαιτικού στην άρθρωση.

  Ποιά είναι η χειρουργική αντιμετώπιση του συνδρόμου μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης;

  Όταν έχει γίνει η διαγνωση του συνδρόμου και επί αποτυχίας της συντηρητικής αντιμετώπισης μπαίνει η ένδειξη της χειρουργικής αντιμετώπισης και της αρθροσκόπησης του ισχίου. Σκοπός της επέμβασης είναι να αφαιρεθεί το έξτρα οστό που δημιουργεί την πρόσκρουση ( οστεοπλαστική) είτε απο την πλευρά της κοτύλης είτε από την πλευρά της μηριαίας κεφαλής για την όσο περισσότερο δυνατή αποκατάσταση της ανατομίας της άρθρωσης του ισχίου.

  ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ