ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Η ηβική σύμφυση είναι μια άρθρωση που βρίσκεται ανάμεσα στο αριστερό και το δεξιό πυελικό οστό της λεκάνης. Πιο συγκεκριμένα, βρίσκεται πάνω από όλα τα εξωτερικά γεννητικά όργανα και μπροστά από την ουροδόχο κύστη. Στις γυναίκες, η άρθρωση βρίσκεται κοντά στην κλειτορίδα ενώ στους άντρες ενώνεται με τον σύνδεσμο του πέους.  Στις γυναίκες, η περιοχή όπου ενώνονται τα ηβικά οστά δημιουργεί το άνοιγμα από το οποίο περνάει το μωρό κατά τη γέννηση.

  Κανονικά, η άρθρωση έχει τη δυνατότητα να κινηθεί μέχρι δυο χιλιοστά. Η κίνηση αυτή έχει την ικανότητα να απορροφάει τους κραδασμούς. Αυτή η άρθρωση είναι ιδιαίτερα σημαντική όταν μια γυναίκα είναι έγκυος. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού η ευελιξία στο σημείο αλλάζει. Οι σύνδεσμοι δηλαδή γύρω από την ηβική σύμφυση γίνονται πιο εύκαμπτοι. Αυτό συμβαίνει για να μπορεί να περάσει το μωρό χωρίς δυσκολίες και επιπλοκές.

  Ηβική σύμφυση – Λειτουργία

  Ο σκοπός της ηβικής σύμφυσης είναι να ενώσει τα οστά της αριστερής και δεξιάς λεκάνης έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια λεκάνη αρκετά δυνατή για να στηρίξει το σώμα αλλά ταυτόχρονα ικανή να τεντωθεί κατά τη διάρκεια του τοκετού. Η άρθρωση συνδέει όλα τα οστά της λεκάνης με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτελούν κατά προσέγγιση το ένα είδωλο του άλλου. Τα οστά της λεκάνης συμβάλλουν στην σωστή κατανομή βάρους από το πάνω μέρος του σώματος στα πόδια.

  Πού βρίσκεται η ηβική σύμφυση;

  Η άρθρωση της ηβικής σύμφυσης βρίσκεται στο κάτω μέρος της λεκάνης. Η άρθρωση είναι πιο φαρδιά στο μπροστινό μέρος από ό,τι στο πίσω μέρος κατά περίπου 3 έως 5 χιλιοστά. Είναι μπροστά από την ουροδόχο κύστη και πάνω από την κλειτορίδα και το πέος.

  Υπάρχουν ορισμένοι τένοντες από κάποιους μύες στον κορμό και τους μηρούς οι οποίοι ενώνονται με συνδέσμους στην ηβική σύμφυση. Αυτοί οι τένοντες προέρχονται από τους:

  • μύες των μηρών
  • πλάγιους μύες
  • κοιλιακούς μύες

  Διαταραχές της ηβικής σύμφυσης

  Η ηβική σύμφυση μπορεί να επηρεαστεί από ορισμένες αλλαγές. Ως γενικός όρος για τα συμπτώματα που μπορεί να έχει το άτομο που βιώνει αυτές τις αλλαγές είναι η «δυσλειτουργία της ηβικής σύμφυσης». Στις περισσότερες των περιπτώσεων, κύριος λόγος που μπορεί να προκληθούν μεταβολές στην περιοχή είναι η ύπαρξη εγκυμοσύνης. Οι ορμονικές αλλαγές που προκαλούνται στον οργανισμό λόγω της εγκυμοσύνης συμβάλλουν στη χαλάρωση των συνδέσμων που συγκρατούν την ηβική σύμφυση στη θέση της. Μέσω της χαλάρωσης των συνδέσμων, η άρθρωση γίνεται πιο ευκίνητη. Αυτή η ευκινησία επιτρέπει στα οστά της λεκάνης να διαχωριστούν κατά τη διάρκεια του τοκετού, για να βγει έτσι το μωρό. Είναι πολύ πιθανό τέτοιου είδους αλλαγές να είναι αρκετά επώδυνες για τη γυναίκα. Σαφώς, η εγκυμοσύνη δεν είναι ο μόνος λόγος που μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην ηβική σύμφυση. Ορισμένοι επιπλέον παράγοντες είναι:

  • Μολύνσεις
  • Φλεγμονές
  • Διαταραχές στο μεταβολισμό
  • Παθήσεις των αρθρώσεων
  • Μπλοκαρισμένη ηβική σύμφυση

  Συμπτώματα διαταραχής ηβικής σύμφυσης

  Το κυριότερο σύμπτωμα ύπαρξης διαταραχής στην ηβική σύμφυση είναι ο οξύς πόνος στη λεκάνη. Υπάρχουν ωστόσο ορισμένα επιπλέον συμπτώματα που μπορούν να αποτελέσουν ένδειξη διαταραχής στην ηβική σύμφυση:

  • Δυσκαμψία στη βουβωνική χώρο
  • Πόνος ή ήχος σαν “κλικ” κατά τη διάρκεια του βαδίσματος
  • Δυσκολία κινήσεων και ελιγμών

  Η ηβική σύμφυση αποτελεί μια πολύ σημαντική άρθρωση καθώς στηρίζει ολόκληρο το σώμα και απορροφά τους κραδασμούς. Για τον λόγο αυτό πρέπει να φροντίζουμε για την υγεία της περιοχής. Είναι πολύ σημαντικό να προστατεύεται γιατί οι αλλαγές σε αυτή είναι αυτές που καθιστούν τον κολπικό τοκετό εφικτό. Σε περίπτωση τραυματισμού της ηβικής σύμφυσης, επικοινωνήστε άμεσα με τον εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό Κωνσταντίνο Παπουτσή για μια εξατομικευμένη θεραπεία, ανάλογη του λόγου που προκαλεί τη διαταραχή της ηβικής σύμφυσης.

   

   

   

  ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ