ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Η αρθροσκόπηση αστραγάλου ή ποδοκνημικής αποτελεί μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο κατά την οποία αντιμετωπίζονται προβλήματα στην άρθρωση του αστραγάλου. Πριν την εφαρμογή της αρθροσκόπησης, η αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων πραγματοποιούταν μέσω του ανοιχτού χειρουργείου που υποχρεούσαι τον ασθενή να νοσηλεύεται για αρκετές μέρες. Με την εφαρμογή της αρθροσκόπησης αστραγάλου, όμως, λύθηκαν πολλά ζητήματα και η διαδικασία έγινε ακόμα πιο απλή καθώς διαθέτει πολλά πλεονεκτήματα.
Ανατομία αστραγάλου/ ποδοκνημικής
Η άρθρωση του αστραγάλου αποτελείται από τρία οστά τα οποία καλύπτονται από μια λεία επιφάνεια η οποία βοηθάει στην ομαλή ολίσθησή τους. Τα οστά που αποτελούν την άρθρωση του αστραγάλου είναι τα εξής:
- Την κνήμη, στην εσωτερική πλευρά του αστραγάλου
- Την περόνη, η οποία βρίσκεται στην εξωτερική πλευρά του αστραγάλου
- Τον αστράγαλο
Αρθροσκόπηση αστραγάλου: διαδικασία
Η αρθροσκόπηση ποδοκνημικής αποτελεί μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, καθώς, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ο Χειρουργός πραγματοποιεί 2-3 μικρές τομές, 3 χιλιοστών, στις οποίες εισάγεται το αρθροσκόπιο και κάποια ειδικά εργαλεία. Η πρόοδος της τεχνολογίας έχει επιτρέψει τη δημιουργία αρθροσκοπικών εργαλείων που είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες της άρθρωσης.
Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η αρθροσκόπηση αστραγάλου;
Οι κυριότερες περιπτώσεις στις οποίες συνιστάται ο ασθενής να προβεί σε αρθροσκόπηση αστραγάλου είναι οι εξής:
- Εμφάνιση λοίμωξης στην άρθρωση
- Υμενίτιδα, φλεγμονή του αρθρικού υμένα
- Οστεοχονδρίτιδες
- Βλάβες του αρθρικού χόνδρου
- Συνδεσμική αστάθεια της ποδοκνημικής
- Σύνδρομο πρόσκρουσης ποδοκνημικής
- Κάταγμα της άρθρωσης
- Οστεόφυτα πρόσθιας επιφάνειας κνήμης ή αστραγάλου
Υπάρχουν επιπλοκές στην αρθροσκόπηση αστραγάλου;
Η αρθροσκόπηση ποδοκνημικής διαθέτει ένα πολύ μικρό ποσοστό επιπλοκών το οποίο είναι μηδαμινό στην περίπτωση επιλογής ενός εξειδικευμένου Χειρουργού, ο οποίος γνωρίζει εις βάθος το αντικείμενό του και την συγκεκριμένο μέθοδο. Όμως, το 95% των περιπτώσεων της αρθροσκόπησης πραγματοποιείται με απόλυτη ασφάλεια, χωρίς επιπλοκές.
Πόσο διαρκεί η αρθροσκόπηση της ποδοκνημικής;
Η διάρκεια εξαρτάται από την σοβαρότητα της κατάστασης του ασθενούς. Κατά μέσο όρο, η διάρκεια κυμαίνεται σε λιγότερες από 2 ώρες.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα;
Τα κύρια πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης μεθόδου είναι τα εξής:
- Δεν είναι απαραίτητη η νοσηλεία του ασθενούς. Ο ασθενής θα παραμείνει στο νοσοκομείο μόνο λίγες ώρες, ανάλογα το περιστατικό.
- Άψογο αισθητικό αποτέλεσμα
- Άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα
- Ελάχιστη πιθανότητα επιπλοκών
- Ταχεία ανάρρωση
- Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος
Τι πρέπει να προσέχει ο ασθενής μετά την επέμβαση;
Με την επιστροφή στο σπίτι του, ο ασθενής πρέπει να φροντίζει την περιοχή, σύμφωνα με τις οδηγίες του Χειρουργού. Τις πρώτες ημέρες, ο ασθενής πρέπει να διατηρεί το πόδι του ψηλά και να τοποθετεί πάγο ώστε να αποφευχθεί οποιοσδήποτε πόνος ή πρήξιμο. Υπάρχουν περιπτώσεις, που μπορεί να ζητηθεί στον ασθενή να χρησιμοποιήσει ειδικό νάρθηκα. Τις πρώτες μέρες, θα χρειαστεί να διαθέτει και πατερίτσες ώστε να μπορεί να κινηθεί, χωρίς να πιέζει το χειρουργημένο πόδι. Επίσης, στην ανάρρωση θα βοηθήσει και κάποιο πρόγραμμα φυσικοθεραπειών. Η ολική επαναφορά στην καθημερινότητα αλλά και τις αθλητικές δραστηριότητες υπολογίζεται να πραγματοποιηθεί σε 4 έως και 6 εβδομάδες.
Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Κωνσταντίνος Παπουτσής, διαθέτει πολυετή εμπειρία σε αναγνωρισμένα κέντα του Λονδίνου και της Αθήνας. Εφαρμόζει σύγχρονες τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας αλλά και πρωτόκολλα γρήγορης αποκατάστασης για την ταχεία ανάρρωσή σας. Κλείστε το ραντεβού σας και απαλλαχθείτε από τον πόνο.