ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Τι είναι η τροχαντηρίτιδα;
Η τροχαντηρίτιδα ή αλλιώς τροχαντήριος θυλακίτιδα αποτελεί μια επίπονη φλεγμονώδη κατάσταση του ορογόνου θυλάκου πάνω από τον μείζονα τροχαντήρα. Είναι ο πόνος που εμφανίζεται στην έξω επιφάνεια του γοφού του ασθενούς και μπορεί να επηρεάσει τον τροχαντήρα μηρό και τον θύλακα. Η συγκεκριμένη φλεγμονή επηρεάζει, συνήθως, τους αθλητές και τις γυναίκες, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως τροχαντηρίτιδα δεν μπορεί να υποστεί κάποια άλλη ομάδα ανθρώπων.
Πώς προκαλείται η τροχαντηρίτιδα;
Η τροχαντηρίτιδα προκαλείται από την αυξημένη κινητικότητα της περιοχής. Βεβαίως, τροχαντηρίτιδα δεν θα υποστούν όλοι όσοι εμφανίσουν υψηλή κινητικότητα, γιατί σημαντικό ρόλο παίζει η ευθυγράμμιση της λεκάνης αλλά και του κάτω άκρου. Οι πιο συχνές αιτίες που συμβάλλουν στην εμφάνιση της τροχαντηρίτιδας είναι οι εξής:
- Αδύναμοι μύες του κάτω άκρου
- Παθήσεις της οσφυιοιερής μοίρας της σπονδυλικής στήλης
- Υπερχρήση της άρθρωσης
- Τραυματισμός στην περιοχή του ισχίου
- Κακή στάση σώματος
- Παθολογικές καταστάσεις π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα
- Χειρουργικές επεμβάσεις στην περιοχή του ισχίου
- Παρουσία οστεοφύτων ή εναποθέσεις ασβεστίου
- Ανισοσκελία
Τι συμπτώματα εμφανίζει ο ασθενής;
Οι περισσότεροι ασθενείς που έχουν διαγνωσθεί με τροχαντηρίτιδα, παρουσιάζουν πόνο στην έξω επιφάνεια του ισχίου, πάνω από το τμήμα του μηρού. Υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να παρουσιάσουν και δυσκολία κατά την βάδιση που συνοδεύεται με έντονο πόνο κατά την πίεση. Σε πρώτο στάδιο ο πόνος είναι τοπικός και εξαπλώνεται σε όλο τον μηρό σταδιακά. Με την εμφάνιση κάποιας αλλαγής ή ενόχλησης, ο ασθενής πρέπει να απευθυνθεί άμεσα στον Ορθοπαιδικό του για να τον βοηθήσει να αντιμετωπίσει την πάθηση.
Τροχαντηρίτιδα: Διάγνωση
Αφού ο ασθενής απευθυνθεί στον Ορθοπαιδικό, εκείνος με την σειρά του θα λάβει το ιατρικό ιστορικό του και θα εξετάσει την περιοχή κλινικά. Απεικονιστικές εξετάσεις θα ζητηθούν, ούτως ώστε, θα αποκλεισθεί οποιαδήποτε άλλη πιθανότητα τραυματισμού ή παθολογικής κατάστασης. Οι απεικονιστικές εξετάσεις είναι οι εξής:
- Ακτινογραφία
- Σπινθηρογράφημα οστών
- Μαγνητική τομογραφία
- Υπέρηχος, για την διαπίστωση παρουσίας περίσσειας υγρού στον ορογόνο θύλακο
Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπιση της τροχαντηρίτιδας;
Η τροχαντηρίτιδα αντιμετωπίζεται κυρίως συντηρητικά. Η συντηρητική θεραπεία για την αντιμετώπιση της τροχαντηρίτιδας περιλαμβάνει τα εξής:
- Παγοθεραπεία
- Περιορισμός δραστηριότητας
- Λήψη αντιφλεγμονώδη φαρμάκων
- Τοπική έγχυση κορτικοστεροειδών
- Φυσικοθεραπεία
- Τροποποίηση υποδημάτων
- Απώλεια βάρους, εάν κριθεί απαραίτητο
- Θεραπεία με κρουστικό υπέρηχο
Σε σπάνιες περιπτώσεις και μόνο εάν το κρίνει απαραίτητο ο Ορθοπαιδικός, ο ασθενής θα παραπεμφθεί σε χειρουργείο. Η χειρουργική αντιμετώπιση πραγματοποιείται αρθοσκοπικά όπου μέσω δύο μικρών τομών, αφαιρείται ο ορογόνος θύλακας.
Πώς μπορώ να προφυλαχθώ από την τροχαντηρίτιδα;
Η εμφάνιση της τροχαντηρίτιδας δεν μπορεί να προφυλαχθεί τόσο εύκολα. Το μόνο που μπορεί να πραγματοποιήσει ο ασθενής είναι να αποτρέψει την επιδείνωση της φλεγμονής και αυτό θα επιτευχθεί με τους εξής τρόπους:
- Διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους
- Αποφυγή επαναλαμβανόμενων δραστηριοτήτων
- Χρήση κατάλληλων υποδημάτων
- Διατήρηση της ευελιξίας των μυών με την βοήθεια ειδικών ασκήσεων και διατάσεων
Σε περίπτωση που παρουσιάσετε κάποια ενόχληση τροχαντηρίτιδας, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό Κωνσταντίνο Παπουτσή για να βρείτε τη λύση στο πρόβλημά σας και να απαλλαχθείτε από τον επίμονο πόνο της περιοχής του ισχίου.