ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Τι είναι η αναθεώρηση αρθροπλαστικής γόνατος;

  Η αναθεώρηση αρθροπλαστικής γόνατος είναι μία επέμβαση που μπορεί να πραγματοποιηθεί στην άρθρωση μετά από προηγούμενη ολική αρθροπλαστική γόνατος. Ειδικότερα, πρόκειται για μια διορθωτική επέμβαση αντικατάστασης των αρχικών εμφυτευμάτων (προθέσεων) που είχαν τοποθετηθεί με την ολική αρθροπλαστική.

  Συμπτώματα που μπορεί να φανερώνουν ότι απαιτείται αναθεώρηση αρθροπλαστικής γόνατος είναι τα εξής:

  • πόνος, συνήθως έντονος
  • δυσκαμψία ή δυσκολία κίνησης της άρθρωσης

   

  Ποιος είναι ο κατάλληλος Ορθοπαιδικός για αναθεώρηση αρθροπλαστικής γόνατος;

  Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Κωνσταντίνος Παπουτσής διαθέτει εκτενή εμπειρία στον τομέα της αρθροπλαστικής γόνατος και έχει εξειδικευτεί στην Επανορθωτική Χειρουργική Ισχίου Γόνατος Ενηλίκων σε αναγνωρισμένες κλινικές του Λονδίνου. Ο Κωνσταντίνος Παπουτσής αντιμετωπίζει το κάθε περιστατικό ως μοναδικό, με ιδιαίτερες ανάγκες για την αποκατάσταση του ασθενούς. Κλείστε σήμερα ένα διαγνωστικό ραντεβού!

   

  Ποιοι είναι οι λόγοι που απαιτούν αναθεώρηση αρθροπλαστικής γόνατος;

  Ο βασικός λόγος για τον οποίο μπορεί να απαιτείται μία αναθεώρηση αρθροπλαστικής γόνατος είναι η χαλάρωση των προθέσεων που τοποθετήθηκαν κατά την πρώτη επέμβαση. Η χαλάρωση αυτή μπορεί να οφείλεται σε:

  • λοίμωξη
  • μηχανική βλάβη

  Μία λοίμωξη μπορεί να προκληθεί κατά τη διάρκεια της αρχικής χειρουργικής επέμβασης. Εκδηλώνεται συνήθως κατά τα δύο πρώτα χρόνια από την ολική αρθροπλαστική γόνατος και μπορεί να προκαλέσει πρόωρη χαλάρωση της αρθροπλαστικής.

  Η μη μολυσματική χαλάρωση των προθέσεων σχετίζεται με τη φθορά από την πάροδο του χρόνου. Αυτή η περίπτωση μπορεί να παρουσιαστεί αρκετά χρόνια μετά την αρχική επέμβαση. Με την αντικατάσταση των παλαιών προθέσεων από νεότερα υλικά, η αναθεώρηση αρθροπλαστικής γόνατος μπορεί να διαρκέσει ακόμα και 20 χρόνια. Βέβαια, όλα τα υλικά εμφανίζουν σημάδια φθοράς μετά την πάροδο πολλών ετών.

  Επίσης, ορισμένοι παράγοντες μπορούν να επιβαρύνουν το γόνατο και να οδηγήσουν σε φθορά της αρθροπλαστικής. Συνήθως, τέτοιοι παράγοντες είναι νόσοι όπως η παχυσαρκία αλλά και πιθανοί σοβαροί τραυματισμοί, που καταπονούν σημαντικά την άρθρωση φθείροντας σταδιακά το πρόσθετο υλικό.

   

  Ποια διαδικασία ακολουθείται για την αναθεώρηση αρθροπλαστικής γόνατος;

  Πρωτίστως, απαιτείται ο ασθενής να έχει πραγματοποιήσει μια σειρά από εξετάσεις αίματος και αρθρικού υγρού, ώστε να αποκλειστεί η πιθανότητα φλεγμονής μη σχετιζόμενης με την αρθροπλαστική. Η αναθεώρηση αρθροπλαστικής γόνατος χρήζει σημαντικής χειρουργικής εμπειρίας από τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό, καθώς ενέχει μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας από την πρώτη επέμβαση.

  Κατά την επέμβαση, ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός αφαιρεί την παλιά αρθροπλαστική και παράλληλα προσπαθεί να διασώσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος των οστών. Εάν δεν υπάρχει μόλυνση, τότε απαιτείται μόνο μία επέμβαση. Η αναθεώρηση αρθροπλαστικής γόνατος είναι παρόμοια με την πρωτογενή επέμβαση. Ωστόσο, πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την απώλεια οστού που προέκυψε κατά την απομάκρυνση των παλαιών υλικών. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση μεταλλικών πρόσθετων και στελεχών, τα οποία συνδέονται με τα κύρια εξαρτήματα και αντισταθμίζουν την απώλεια οστού.

  Σε περίπτωση που η παλιά πρόθεση έχει μολυνθεί, η διαδικασία ολοκληρώνεται σε δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο, αφαιρείται η παλιά αρθροπλαστική γόνατος και τοποθετείται πρόθεση από ακρυλικό τσιμέντο εμποτισμένη με αντιβιοτικά. Παράλληλα, με ενδοφλέβια χορήγηση αντιβιοτικών η λοίμωξη εξαλείφεται σε 4-6 εβδομάδες. Το δεύτερο στάδιο περιλαμβάνει την εισαγωγή της νέας αρθροπλαστικής γόνατος. Αυτή η τεχνική δύο σταδίων ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο οποιασδήποτε περαιτέρω μόλυνσης.

   

  Ποια είναι η μετεγχειρητική πορεία για τον ασθενή;

  Στο σημείο αυτό, είναι απαραίτητη η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής για την υποχώρηση του έντονου αρχικού πόνου. Επιπλέον, είναι σημαντική η βαθμιαία κίνηση και σταδιακή άσκηση της νέας άρθρωσης, με τη βοήθεια φυσικοθεραπευτή, ήδη από την επόμενη ημέρα. Μέχρι την 6η ημέρα θα πρέπει ο ασθενής να είναι σε θέση να ανεβαίνει σκάλες και η επιστροφή στο σπίτι του μπορεί να γίνει την επόμενη ημέρα.

  Οι φυσικοθεραπείες είναι απαραίτητες και μετά την επιστροφή του ασθενούς στο σπίτι του, προκειμένου το επόμενο διάστημα να ανακτηθεί η κινητικότητα και η ενδυνάμωση της άρθρωσης. Για την ανεξάρτητη βάδιση θα χρειαστούν περίπου 6-8 εβδομάδες, ενώ στους 6 μήνες η κινητικότητα θα έχει αποκατασταθεί στο μεγαλύτερο βαθμό χωρίς αίσθημα πόνου.

  Όσον αφορά στη διάρκεια ζωής για την αναθεώρηση αρθροπλαστικής γόνατος, εξαρτάται από τους λόγους που οδήγησαν σ’ αυτήν. Η διάρκεια ζωής είναι μικρότερη από μία ολική αρθροπλαστική γόνατος, αλλά στο 80-85% των περιπτώσεων θα είναι λειτουργική ακόμα και μετά από 10 χρόνια.

  ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ