ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Η αρθροσκόπηση του γόνατος είναι μια από της πιο συχνές επεμβάσεις στην ορθοπαιδική, και αποτελεί μια από τις πρώτες τεχνικές ελάχιστης παρεμβατικότητας. Περιλαμβάνει μια κάμερα προσαρτημένη σε ένα λεπτό τηλεσκόπιο που εισάγεται στο γόνατο μέσω μιας μικρής τομής μικρότερης του 1cm. Με την κάμερα, ο χειρουργός μπορεί να κοιτάξει μέσα στο ίδιο το γόνατο και να εντοπίσει τυχόν προβλήματα. Αν η κάμερα αποκαλύψει κάποια προβλήματα, ο χειρουργός μπορεί να χρησιμοποιήσει μικρά εεργαλεία που μπορούν να εισαχθούν μέσω μιας δεύτερης μικρής τομής στο γόνατο.
Τι παθήσεις μπόρουν να αντιμετωπιστούν με την αρθροσκόπηση γόνατος;
Τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζονται με αρθροσκοπική χειρουργική περιλαμβάνουν: χόνδρινες βλάβες, ρήξεις συνδέσμων προβλήματα με τους μαλακούς ιστούς στην άρθρωση του γόνατος όπως οι μηνίσκοι. Επιπλέον, μια πιο σύνθετη χειρουργική επέμβαση όπως η συνδεσμοπλαστική του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου μπορεί να πραγματοποιηθεί χρησιμοποιώντας αρθροσκοπικές τεχνικές .
Τι συμβαίνει στη χειρουργική επέμβαση;
Η χειρουργική επέμβαση εκτελείται υπό γενική αναισθησία και γίνεται συνήθως με ημερήσια νοσηλεία (με εξιτήριο την ίδια μέρα). Η διαδικασία συνήθως διαρκεί περίπου μισή ώρα για να εκτελεστεί, αν και ο χρόνος που απαιτείται μπορεί να είναι μεγαλύτερος για πιο σύνθετες διαδικασίες. Στο τέλος της επέμβασης το γόνατό σας εγχέεται με τοπικό αναισθητικό για να ελαχιστοποιηθεί ο μετεγχειρητικός πόνος.
Αρθροσκοπική μηνισκεκτομή ή συρραφή του μηνίσκου
Ο μηνίσκος είναι ένας ινοχόνδρινος σχηματισμός σε σχήμα ημισελήνου μεταξύ του μηριαίου οστού και της κνήμης. Κάθε γόνατο έχει δυο μηνίσκους συνολικά, τον έξω και τον έσω μηνίσκο. Εάν, συνήθως κατά την διάρκεια απαιτητικών αθλητικών δραστηριοτήτων και στροφικών κινήσεων, σκιστεί ένας εκ των μηνίσκων, προκαλείται έντονος πόνος.
Η μηνισκεκτομή περιλαμβάνει την αφαίρεση του τραυματισμένου κομματιού του μηνίσκου χρησιμοποιώντας ειδικά αρθροσκοπικά χειρουργικά εργαλεία. Μόνο το σχισμένο τμήμα αφαιρείται, αφήνοντας πίσω τον υπόλοιπο μη τραυματισμένο μηνίσκο. Η αρθροσκοπική μηνισκεκτομή έχει υψηλό ποσοστό επιτυχίας παρέχοντας ανακούφιση από τον πόνο στο γόνατο. Όπου είναι δυνατόν και υπό προϋποθέσεις ο μηνίσκος μπορεί να επιδιορθωθεί χρησιμοποιώντας ειδικές συσκευές συρραφής.
Χόνδρινες βλάβες του γόνατος.
Χονδροπλαστική & Τεχνική Μικροκαταγμάτων και νεότερες τεχνικές
Ο κατεστραμμένος αρθρικός χόνδρος στα άκρα των οστών έχει πολύ φτωχή επουλωτική δυνατότητα καθώς είναι ανάγγειος ιστός και δεν αιματώνεται. Τα κομμάτια του φθαρμένου αρθρικού χόνδρου μπορούν να πιαστούν καθώς το γόνατο κινείται και αυτό δημιουργεί πόνο και δυσφορία. Η «χονδροπλαστική» περιλαμβάνει το κόψιμο και την εξομάλυνση αυτών των περιοχών του χόνδρου και έτσι ο πόνος και η κινητικότητα μπορούν να βελτιωθούν. Όπου υπάρχει χόνδρινη βλάβη πλήρους πάχους, μπορεί να είναι επωφελής η τεχνική μικροκαταγμάτων (microfracture technique), η οποία περιλαμβάνει την κατασκευή μικρών οπών στο οστό για την απελευθέρωση των κυττάρων του μυελού των οστών και την αιμορραγία στην περιοχή για την προώθηση της επούλωσης, η οποία διαφορετικά δεν θα συνέβαινε.
Νεότερες τεχνικές ανάπλασης του χόνδρου ειδικά σε νεούς ασθενείς και με αυστηρές ενδείξεις, όπως η χρήση βιολογικών μεμεβρανών , καλλιέργεια και μεταμόσχευση χονδροκυττάρων ή μεταφορά οστεοχόνδρινων τεμαχίων είναι διαθέσιμες.
Βιολογικές θεραπείες για τραυματισμούς του γόνατος
Η χρήση βιολογικών θεραπειών για την αντιμετώπιση των τραυματισμών του γόνατος είναι η πιο σύχρονη τάση, ενώ γίνεται προσπάθεια για την τεκμηρίωση της δράσης τους και της αποτελεσματικότητας τους. Αυτές αποτελούν την χρήση PRP’s (Platelet rich plasma), καθώς και την έγχυση βλαστοκυττάρων του μυελού των οστών. Η δράση τους βασίζεται στην δυνατότητα που έχουν αυτοί οι παράγοντες ενεργοποιήση και στην αύξηση του ρυθμού επούλωσης των διαφόρων βλαβών.
Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι ο φθαρμένος αρθρικός χόνδρος είναι, ενδεχομένως, η έναρξη της οστεοαρθρίτιδας στο γόνατο και ότι το γόνατό σας μπορεί να μην δεν επιστρέψει στην πλήρη κανονικότητα.
Αρθροσκοπική χαλάρωση μαλακών ιστών (plica)
Μερικές φορές πτυχές ιστού στην εσωτερική επένδυση του γόνατος μπορούν να πιαστούν και να ερεθιστούν. Αυτές οι πτυχές ιστών ονομάζονται plica. Δεν εμφανίζεται σε όλους τους ανθρώπους, και, ακόμα κι αν το έχετε, μπορεί να μην είναι συμπτωματικοί. Ωστόσο, μια τέτοια πτυχή μπορεί να προκαλέσει πόνο στο εσωτερικό του γόνατος και γύρω από την επιγονατίδα. Η plica μπορεί να κοπεί με ειδικά αρθροσκοπικά εργαλεία και τα συμπτώματα να υποχωρήσουν.
Τι συμβαίνει μετά τη χειρουργική επέμβαση;
Θα κινητοποιηθείτε μετά από χειρουργική επέμβαση από έναν φυσιοθεραπευτή και θα μπορέσετε να βγείτε έξω από το νοσοκομείο λίγες ώρες μετά τη χειρουργική επέμβαση, αν και δεν μπορείτε να οδηγήσετε για μερικές μέρες ή λίγες εβδομάδες ανάλογα με τη χειρουργική επέμβαση και το σκέλος που εμπλέκεται.
Θα χρειαστεί να κάνετε φυσιοθεραπεία για μερικές εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση για να αποκαταστήσετε το γόνατό σας και να το κινητοποιήσετε όσο πιο γρήγορα γίνεται. Η κινητικότητα σας θα βελτιώνεται μέρα με την ημέρα μετά τη χειρουργική επέμβαση. Θα χρειαστεί μια εβδομάδα ή δύο εκτός εργασίας ανάλογα με τη δουλειά σας και την ακριβή φύση της χειρουργικής επέμβασης. Το γόνατό σας θα πρέπει να επανέλθει στο φυσιολογικό 2-3 μήνες, ανάλογα με το είδος της χειρουργικής επέμβασης που προηγήθηκε.