Η ολική αρθροπλαστική του γόνατος είναι μια χειρουργική επέμβαση στην οποία τα τραυματισμένα ή κατεστραμμένα τμήματα του γονάτου αντικαθίστανται με τεχνητά μέρη. Η πιο συχνή αιτία για την οποία ένας ασθενής υποβάλλεται στο χειρουργείο είναι η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος όπου η άρθρωση έχει γίνει σκληρή και επώδυνη.

 

Αρχικά, η αρθρίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί με παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη φάρμακα, φυσιοθεραπεία και, στα αρχικά στάδια, αρθροσκόπηση (χειρουργική επέμβαση) αλλά καθώς το γόνατο φθίνει προοδευτικά, μπορεί να χρειαστεί ολική αρθροπλαστική του γόνατος για να ανακουφίσει τον πόνο και να βελτιώσει την κινητικότητα του.

Τι συμβαίνει στη χειρουργική επέμβαση;

Η χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει μια τομή στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος και μέσα από τον τετρακέφαλο μυ. Η επιφάνεια της άρθρωσης αφαιρείται, συμπεριλαμβανομένου ενός μικρού πάχους των κατεστραμμένων οστών του γόνατος. Συνήθως περίπου ένα εκατοστό του οστού αφαιρείται κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Το μέταλλο της αντικατάστασης του γόνατος εφαρμόζει στα κομμένα άκρα του οστού και στερεώνεται στο οστό με ακρυλικό τσιμέντο. Μεταξύ των μεταλλικών προθέσεων του μηρού και την κνήμης, παρεμβάλλεται ένα ένθετο από ενισχυμένο πλαστικό (πολυεθυλένιο). Η επέμβαση διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα.

Εξατομικευμένη ολική αρθροπλαστική γόνατος

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι αντικατάστασης γόνατος. Ο χειρουργός σας θα αξιολογήσει το γόνατό σας και θα συζητήσει την καλύτερη δυνατή επιλογή για εσάς. Μια επιλογή, η οποία είναι χρήσιμη σε ορισμένες περιπτώσεις, χρησιμοποιεί προεγχειρητικές σαρώσεις για την κατασκευή προσαρμοσμένων χειρουργικών εργαλείων ή ακόμα και εμφυτευμάτων για τη βέλτιστη αντικατάσταση του γόνατος.

Μετεγχειρητική Πορεία

Με τη βοήθεια ενός φυσιοθεραπευτή θα σηκωθείτε από το κρεβάτι και θα αρχίσετε να ασκείτε το γόνατο σας. Με επιμονή, θα πρέπει να είστε σε θέση να ανεβείτε σκάλες μέχρι την 3η ημέρα και συνήθως θα επιστρέψετε σπίτι μεταξύ της 3ης και της 5ης ημέρας ανάλογα με την ταχύτητα της ανάρρωσης σας. Η μετεγχειρητική φυσιοθεραπεία, το φάσμα των κινήσεων και οι λειτουργικές ασκήσεις είναι πολύ σημαντικές για να αποκτήσετε πλήρη λειτουργία και εύρος κίνησης για να έχετε το καλύτερο αποτέλεσμα. Θα χρειαστεί να συνεχίσετε να παρακολουθείτε κάνετε φυσιοθεραπεία ως εξωτερικός ασθενής. Για τους περισσότερους ανθρώπους θα χρειαστούν περίπου έξι εβδομάδες για να περπατήσουν ανεξάρτητα με μόνο ένα μπαστούνι και να επιστρέψουν στην οδήγηση ενός χειροκίνητου αυτοκινήτου, και τρεις μήνες για να ανακάμψουν πλήρως.

Διάρκεια ζωής της ολικής αρθροπλαστικής γόνατος

Η πλειοψηφία των ολικών αρθροπλαστικών γόνατος έχει διάρκεια ζωής δέκα με δεκαπέντε χρόνια, καθώς μελέτες δείχνουν ότι η ολική αντικατάσταση γόνατος σε ένα 70χρονο, έχει περίπου 94% πιθανότητα να διαρκέσει για 10 χρόνια μετά τη χειρουργική επέμβαση. Εάν, ωστόσο, ο ασθενής είναι νεότερος και πιο ενεργός, η αντικατάσταση μπορεί να μην έχει τόσο υψηλό ποσοστό επιβίωσης, οπότε ο χειρουργός σας θα συζητήσει μαζί σας άλλες επιλογές.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ