ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου είναι μια χρόνια εκφυλιστική νόσος. Προκύπτει από τη φθορά του αρθρικού χόνδρου ο οποίος καλύπτει και προστατεύει τις αρθρικές επιφάνειες. Σε βάθος χρόνου ο χόνδρος αλλοιώνεται και δεν έχει πλέον τη λεία μορφή ούτε και το πάχος που άλλοτε είχε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προκαλείται τριβή ανάμεσα στα οστά καθιστώντας έτσι τις κινήσεις του ατόμου επώδυνες. Η οστεοαρθρίτιδα προχωράει αργά, με τον πόνο και τη δυσκαμψία να επιδεινώνονται όσο περνάει ο καιρός. Σαφώς, η επιδείνωση και η έλλειψη θεραπείας για την οστεοαρθρίτιδα πιθανόν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής του ατόμου καθώς το αποκλείουν σε κάθε περίπτωση από πολλές δραστηριότητες.

  Οστεοαρθρίτιδα ισχίου – Στατιστικά

  • Η οστεοαρθρίτιδα ισχίου επηρεάζει ένα ποσοστό που αγγίζει το 7%-25% των ανθρώπων που έχουν ξεπεράσει το 55ο έτος της ηλικίας τους
  • Η ηλικία και οι γενετικοί παράγοντες αποτελούν τους κύριους λόγους εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας ισχίου
  • Τα κύρια συμπτώματά της είναι ο πόνος και η δυσκαμψία στο ισχίο
  • Άτομα που ζουν μέχρι τα 85, διατρέχουν 25% κίνδυνο εμφάνισης της νόσου
  • Το ποσοστό εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας ισχίου θα αυξάνεται όσο αυξάνεται ο μέσος όρος ζωής

  Τι προκαλεί την οστεοαρθρίτιδα του ισχίου;

  Οι ακριβείς αιτίες εμφάνισης της πάθησης παραμένουν ακόμη άγνωστες. Ωστόσο, ορισμένοι παράγοντες που πιθανόν συμβάλλουν στην εμφάνισή της σχετίζονται με τραυματισμό στο σημείο, παχυσαρκία και την ηλικία του ατόμου. Επιπρόσθετα, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο μη φυσιολογικής ανάπτυξης των αρθρώσεων, κληρονομικών παραγόντων και επιβάρυνσης του ισχίου λόγω ορισμένων δραστηριοτήτων ή περιττού βάρους.

  Οστεοαρθρίτιδα ισχίου – Συμπτώματα

  Τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσει ο ασθενής που πάσχει με οστεοαρθρίτιδα ισχίου ποικίλλουν με κυριότερο αυτών τον πόνο στο σημείο. Άλλα συμπτώματα που μπορούν να αποτελέσουν ένδειξη ύπαρξης οστεοαρθρίτιδας ισχίου είναι:

  • Ανισοσκελία

  Η αίσθηση ότι ένα εκ των δυο ποδιών είναι κοντύτερο από το άλλο. Αυτό συμβαίνει διότι υπάρχει σταδιακή υποχώρηση του χόνδρου ανάμεσα στις αρθρώσεις.

  • Δυσκολία σε απλές, καθημερινές δραστηριότητες όπως π.χ. το να βάλει το άτομο τα παπούτσια του.
  • Σταδιακή απώλεια κινητικότητας
  • Κριγμός

  Λόγω της τριβής των οστών με την αλλοίωση του χόνδρου, μπορεί να ακουστεί ένα τρίξιμο κατά το βάδισμα.

  Χαρακτηριστικά πόνου λόγω οστεοαρθρίτιδας ισχίου

  Ο πόνος που οφείλεται στην οστεοαρθρίτιδα του ισχίου χαρακτηρίζεται ως αργά προοδευτικός και μπορεί να πλήξει και τη βουβωνική χώρα επεκτεινόμενος στον μηρό, τους γλουτούς ή ακόμα και το γόνατο. Παρατηρείται πως ο πόνος χειροτερεύει κατά τη διάρκεια της νύχτας, κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης ή με έντονη δραστηριότητα. Ως επακόλουθο, μειώνεται το εύρος κίνησης και -σε περιπτώσεις- η δυνατότητα περπατήματος. Μπορεί να συνδυαστεί με δυσκαμψία κυρίως το πρωί ή μετά από ξεκούραση.

  Διάγνωση

  Η διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας ισχίου μπορεί να προκύψει από τον συνδυασμό των ευρημάτων που απορρέουν από το ιστορικό του ασθενή και τη φυσική του κατάσταση. Ο γιατρός θα προβεί σε πρώτο στάδιο σε κλινική εξέταση του ασθενούς. Έπειτα, θα ζητήσει από τον ασθενή την πραγματοποίηση ορισμένων απεικονιστικών εξετάσεων. Στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων, αρκεί μια ακτινογραφία για να προκύψει η διάγνωση. Σπανιότερα, μπορεί να χρειαστεί μαγνητική ή αξονική τομογραφία.

  Πώς θεραπεύεται η οστεοαρθρίτιδα ισχίου;

  Στα αρχικά στάδια της οστεοαρθρίτιδας ισχίου, ο ασθενής μπορεί να ακολουθήσει συντηρητικούς τρόπους αντιμετώπισης του πόνου. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται:

  • Ανάπαυση
  • Φυσιοθεραπείες
  • Απώλεια βάρους
  • Φαρμακευτική αγωγή
  • Βιολογικές θεραπείες

  Αν όμως τα συμπτώματα δεν υποχωρούν με την εφαρμογή συντηρητικών μεθόδων, ίσως κρίνεται απαραίτητη η Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου. Η Ολική Αρθροπλαστική είναι η πλέον αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης για την οστεοαρθρίτιδα του ισχίου. Ο Ορθοπαιδικός Χειρούργος αφαιρεί τα αλλοιωμένα κομμάτια της κοτύλης και του μηριαίου και τα αντικαθιστά με ειδικά βιοσυμβατά υλικά. Η περίοδος ανάρρωσης διαφέρει από ασθενή σε ασθενή και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως πιθανά συνυπάρχοντα νοσήματα, την κατάσταση υγείας του ασθενούς και λοιπά.

  Εάν ταλαιπωρείστε και εσείς από συμπτώματα οστεοαρθρίτιδας ισχίου, επικοινωνήστε σήμερα με τον Ορθοπαιδικό Χειρούργο Κωνσταντίνο Παπουτσή για μια εξατομικευμένη και έγκυρη διάγνωση.

  ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ