ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Ο ώμος είναι συνηθέστερα εξαρθρούμενη άρθρωση στο σώμα. Μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν επαναλαμβανόμενα προβλήματα είτε με επαναλαμβανόμενες εξαρθρήματα ( καθ’έξιν εξάρθρημα ώμου) είτε με την αίσθηση ότι ο ώμος πρόκειται να βγεί( αίσθημα αστάθειας). Αυτό συμβαίνει συνήθως στους ανθρώπους στα τέλη της εφηβείας τους ή γύρω από το εικοστό έτος της ηλικίας και μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο στον ώμο.
Η αρχική εξάρθρωση συνδέεται συνήθως με ένα ατύχημα, συνήθως στον αθλητισμό, και προκαλεί βλάβη στο χείλος της άρθρωσης και στον επιχείλιο χόνδρο (Bankart lesion) ή και στη βραχιόνιο καεφαλή (Ηill-Sachs lesion) η οποία πολλές φορές δεν επουλώνεται σωστά και οδηγεί σε μακροχρόνια αδυναμία και αστάθεια του ώμου. Η φυσιοθεραπεία μπορεί να κάνει τον ώμο πιο σταθερό, αλλά δεν μπορεί να αποτρέψει περαιτέρω εξάρθρωση. Εάν τα συμπτώματα παρεμποδίζουν τις καθημερινές δραστηριότητες τότε ο ασθενής θα πρέπει αναλογιστεί την χειρουργική αντιμετώπιση. Συνήθως πριν την χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη η διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας για να καθοριστεί το μέγεθος της βλάβης.
Σε μερικούς ασθενείς το κύριο πρόβλημα είναι η γενικότερη χαλαρότητα της άρθρωσης και όχι η ζημιά που προκλήθηκε στην άρθρωση κατά το εξάθρημα.. Σε λίγους ασθενείς επίσης η αστάθεια του ώμου σχετίζεται με μη φυσιολογική συντονισμό των μυών κατά την διενέργεια κινήσεων . Σε αυτούς τους ασθενείς θα πέπει να αποφεύγεται η χειρουργική αντιμετώπιση και να συστείνεται ενατατική εξειδικευμένη φυσιοθεραπεία.
Χειρουργική Αντιμετώπιση
Η σταθεροποίηση μπορεί να πραγματοποιηθεί αρθροσκοπικά και περιλαμβάνει τη στερέωση του επιχείλιου χόνδρου με ειδικά απορροφήσιμα υλικά (αγκυρές) . Αλλά για πιο ασταθείς ώμους μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.
Η αρθροσκοπική σταθεροποίηση μπορεί να πραγματοποιηθεί σαν περιστατικό ημερήσιας νοσηλείας ή διανυκτέρευσης. Μετά τη χειρουργική επέμβαση, το χέρι σας θα τοποθετηθεί σε ένα ειδικό νάρθηκα- ανακρέμαση, οποία κρατά το χέρι σας κοντά στο σώμα σας.
Μετά την επέμβαση
Θα πρέπει να φορέσετε μια ειδική ανακρέμαση για 4 με 6 εβδομάδες και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου δεν θα είστε σε θέση να ανασηκώσετε, να οδηγήσετε ή να εκτελέσετε δραστηριότητες που μπορεί να βλάψουν την συρραφή του επιχείλιου χόνδρου. Ωστόσο, θα μπορείτε να αρχίσετε να μετακινείτε το χέρι σας υπό την επίβλεψη ενός φυσιοθεραπευτή. Μετά από 6 εβδομάδες θα αφαιρέσετε την ανακρέμαση και θα αρχίσετε να επαναφέρετε την κίνηση στον ώμο σας, Μετά από 12 εβδομάδες η επούλωση της βλάβης είναι αρκετά δυνατή ώστε να επιτρέψει την περαιτέρω φυσιοθεραπεία. Αυτά συνεχίζονται μέχρι 6 μήνες μετά τη χειρουργική επέμβαση. Τα περισσότερα αθλήματα μπορούν να ξαναρχίσουν μετά από 6 μήνες, αλλά για διαδικασίες αναθεώρησης ή ορισμένα αθλήματα υψηλού κινδύνου μπορεί να χρειαστεί να καθυστερήσει περαιτέρω.
Επιτυχία και Επιπλοκές
Περίπου το 90-95% των ατόμων που βλάπτουν το χείλος της άρθρωσης θα έχουν πλήρη επίλυση των συμπτωμάτων τους και θα μπορούν να επιστρέψουν στον αθλητισμό στο προηγούμενο επίπεδο. Η αποτυχία σχετίζεται με την βαρύτητα της βλάβης που ανιχνεύτηκε κατά τη στιγμή της χειρουργικής επέμβασης. Όπως συμβαίνει με όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις, υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης, αλλά αυτό είναι περίπου 1% και μπορεί γενικά να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά.