ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Η αρθροσκόπηση του ώμου είναι μια ελάχιστης παρεμβατικότητας τεχνική. Περιλαμβάνει μια κάμερα που είναι προσαρτημένη σε ένα λεπτό τηλεσκόπιο που εισάγεται στον ώμο μέσω μιας μικρής τομής.

  Με την κάμερα, ο χειρουργός μπορεί να κοιτάξει μέσα στον ίδιο τον ώμο και να εντοπίσει τυχόν προβλήματα. Αν η κάμερα αποκαλύψει κάποια προβλήματα, ο χειρουργός μπορεί να χρησιμοποιήσει μικρά εργαλεία που μπορούν να εισαχθούν μέσω μιας άλλης τομής στον ώμο.

  Κοινά προβλήματα του ώμου που αντιμετωπίζονται με αρθροσκοπική χειρουργική περιλαμβάνουν το σύνδρομο υπακρωμιακής πρόσκρουσης, ρήξεις τενόντων και φθορά του αρθρικού χόνδρου. Επιπλέον, σύνθετες χειρουργικές επεμβάσεις, όπως η συρραφή ρήξεων τενόντων του στροφικού πετάλου και η σταθεροποίηση της άρθρωσης του ώμου μετά από εξάρθρημα, μπορούν να πραγματοποιηθούν με αρθροσκοπικές τεχνικές.

  Τι συμβαίνει στη χειρουργική επέμβαση;

  Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται γενικά σαν περιστατικό ημερήσιας νοσηλείας υπό γενική αναισθησία. Η διαδικασία συνήθως διαρκεί περίπου 60 λεπτά για να εκτελεστεί, αν και ο χρόνος που απαιτείται μπορεί να είναι μεγαλύτερος για πιο σύνθετες επεμβάσεις. Στο τέλος της επέμβασης εγχύουμε τοπικό αναισθητικό για να ελαχιστοποιηθεί ο μετεγχειρητικός πόνος. Το άνω άκρο το τοποθετούμε σε ένα φάκελο ανάρτησης για να ηρεμήσει για λίγες μέρες (περισσότερο εάν εκτελούνται πιο σύνθετες επεμβάσεις).

  Σύνδρομο υπακρωμιακής πρόσκρουσης – Αποσυμπίεση

  Η επέμβαση αυτή εκτελείται για τις περιπτώσεις υπακρωμιακής πρόσκρουσης, μια κατάσταση που προκαλεί πόνο στον ώμο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο πόνος σχετίζεται με την κίνηση του ώμου, ιδιαίτερα όταν το χέρι ανυψώνεται πάνω από το ύψος των ώμων. Η υπακρωμιακή πρόσκρουση σχετίζεται συχνά με τον αθλητισμό, ειδικά με το κολύμπι και τα αθλήματα με ρακέτες, αλλά και με οικιακές εργασίες όπως το σιδέρωμα και η κηπουρική. Ο πόνος που προκαλείται από την υπακρωμιακή πρόσκρουση επηρεάζει συχνά καθημερινές εργασίες, όπως τον ύπνο και το ντύσιμο. Ο πόνος σχετίζεται με τέσσερις τένοντες (υποπλάτιος, υπερακάνθιος, υπακάνθιος και ελάσσων στρογγύλος) που μετακινούν τον ώμο. Αυτοί οι τένοντες ονομάζονται συλλογικά στροφικό πέταλο.

  Συνδέονται με την ωμοπλάτη στο ένα άκρο και καταλήγουν στην κορυφή του βραχίονα (μείζων και έλασσον βραχιόνιο όγκωμα) στο άλλο. Οι τένοντες περνούν μέσα από ένα στενό διάστημα λίγο πριν προσκολληθούν στην κορυφή του βραχιονίου και είναι αυτό το κενό που μπορεί να περιοριστεί με την πάροδο του χρόνου εξαιτίας μιας οστεώδους ακίδας που αναπτύσσεται ή οστεοποιήσης ενός συνδέσμου. Αυτό δημιουργεί αυξημένη πίεση στους τένοντες του στροφικού πετάλου προκαλώντας τον πόνο της υπακρωμιακής προστριβής.

  Συντηρητική αντιμετώπιση

  Η αρχική θεραπεία είναι συνήθως ανάπαυση, αποφεύγοντας οποιεσδήποτε δραστηριότητες που επιδεινώνουν τον πόνο και τη χρήση απλών παυσίπονων και φυσιοθεραπείας. Εάν ο πόνος επιμένει, τότε υπάρχει η δυνατότητα έγχυσης τοπικά κορτιζόνης ή βιολογικών παραγόντων (PRP κτλ). Πριν προχωρήσετε στη χειρουργική επέμβαση, θα χρειαστούν ακτινογραφίες ή/και μαγνητική τομογραφία για να διαπιστώσετε το βαθμό βλάβης.

  Χειρουργική αντιμετώπιση

  Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία και συνήθως περιλαμβάνει μια διανυκτέρευση στο νοσοκομείο. Η διαδικασία πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας δύο μικρές εντομές μέσω των οποίων μπορεί να περάσει ένα αρθροσκόπιο (τηλεσκόπιο) και μικρά όργανα. Αυτά τα όργανα χρησιμοποιούνται για την απομάκρυνση των οστικών αιχμών, για την απελευθέρωση των συνδέσμων και για την αύξηση του χώρου διαμέσου του οποίου περνούν οι τένοντες στροφικού πετάλου. Τα μικρά τραύματα είναι κλειστά με ράμματα ή steristrips και το χέρι σας θα τοποθετηθεί σε φάκελο ανάρτησης.

  Τι συμβαίνει μετά τη χειρουργική επέμβαση;

  Μετά από τη χειρουργική επέμβαση, οι ασκήσεις αρχίζουν αμέσως για επανάκτηση της λειτουργικότητας του χεριού. Η φυσιοθεραπεία ξεκινά μετά από 2-3 εβδομάδες. Θα χρειαστούν μεταξύ 3 εβδομάδων και 3 μηνών για να αποκατασταθεί ο πόνος στον ώμο και η λειτουργία μπορεί να συνεχίσει να βελτιώνεται για 6 μήνες μετά τη χειρουργική επέμβαση. Θα χρειαστείτε 2 εβδομάδες άδεια από την εργασία σας μετά τη χειρουργική επέμβαση και περισσότερο εάν κάνετε χειρωνακτική εργασία. Θα πρέπει να είστε σε θέση να οδηγήσετε μετά από 2 εβδομάδες και να επιστρέψετε σταδιακά στον αθλητισμό, όσο σας επιτρέπει η ανάρρωση σας.

  Περίπου το 80% των ανθρώπων που υποβάλλονται σε υπακρωμιακή αποσυμπίεση, διαπιστώνουν ότι ο πόνος και το εύρος κίνησης του ώμου τους βελτιώνονται σημαντικά από τη χειρουργική επέμβαση.

  ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ