ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Η ρήξη επιχείλιου χόνδρου αναφέρεται σε κάκωση της συγκεκριμένης δομής. Τι είναι, όμως, ο επιχείλιος χόνδρος, από τι προκαλείται η ρήξη του και πώς αντιμετωπίζεται;
Τι ονομάζουμε επιχείλιο χόνδρο;
Ο επιχείλιος χόνδρος είναι μία ινοχόνδρινη δομή που εντοπίζεται στην άρθρωση του ισχίου της λεκάνης. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για έναν αρθρικό χόνδρο σε σχήμα ημισελήνου, ο οποίος εφάπτεται στο χείλος της κοτύλης της λεκάνης. Ο επιχείλιος χόνδρος δημιουργεί βάθος στην κοτύλη και παράλληλα περιβάλλει την κεφαλή του μηριαίου οστού που συμμετέχει στην άρθρωση. Έτσι, εξασφαλίζει στην άρθρωση την απαιτούμενη σταθερότητα κι επιτρέπει την κίνηση στο εσωτερικό της, ελαχιστοποιώντας την τριβή μεταξύ των οστών.
Από ποιες αιτίες προκαλείται η ρήξη επιχείλιου χόνδρου;
Οι αιτίες που μπορούν να οδηγήσουν σε ρήξη επιχείλιου χόνδρου σχετίζονται συνήθως με τα εξής:
- Τραυματισμός της άρθρωσης – συνήθως προκαλείται από αυτοκινητιστικό ατύχημα ή από ορισμένα αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο και το χόκεϊ
- Επαναλαμβανόμενη κίνηση με στρέψη – σχετίζεται με αθλητικές δραστηριότητες όπως το τρέξιμο και το γκολφ και προκαλεί φθορά στην άρθρωση
- Δομικές ανωμαλίες του ισχίου – μπορεί να οφείλονται σε δυσπλασία ή μηροκοτυλιαία πρόσκρουση
- Εκφυλισμός του ισχίου εξαιτίας οστεοαρθρίτιδας
Ποια συμπτώματα παρουσιάζει η ρήξη επιχείλιου χόνδρου;
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου η ρήξη επιχείλιου χόνδρου δεν εμφανίζει συμπτώματα στον πάσχοντα. Όσον αφορά στις περιπτώσεις που παρουσιάζονται συμπτώματα, αυτά περιλαμβάνουν τα παρακάτω:
- Πόνο στο ισχίο ή στη βουβωνική περιοχή – μπορεί να επιδεινωθεί από την ορθοστασία και την πολύωρη κάθιση ή βάδιση
- Αίσθημα «κλειδώματος» στην άρθρωση κατά την κίνηση
- Ακαμψία ή μειωμένη ικανότητα κίνησης
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;
Η ρήξη επιχείλιου χόνδρου είναι μια πάθηση η οποία μπορεί να είναι δύσκολο να ανιχνευθεί ή να ταυτοποιηθεί. Αυτό οφείλεται στην πολυπλοκότητα και στην πληθώρα μυών και άλλων δομών που βρίσκονται γύρω από την περιοχή του ισχίου.
Αρχικά, ο Ορθοπαιδικός Ιατρός λαμβάνει το λεπτομερές ιατρικό ιστορικό του ασθενούς. Έπειτα, προβαίνει σε κλινική εξέταση της άρθρωσης και παραπέμπει τον ασθενή για ακτινογραφία και αξονική ή μαγνητική τομογραφία. Η τελευταία προσφέρει την καλύτερη δυνατή απεικόνιση της περιοχής.
Ορισμένες φορές η διάγνωση δεν είναι εντελώς ξεκάθαρη, λόγω της πολυπλοκότητας της περιοχής του ισχίου όπως προαναφέρθηκε. Σε αυτή την περίπτωση ο ιατρός μπορεί να εφαρμόσει τοπικά ένα ενέσιμο αναισθητικό, ώστε να επιβεβαιώσει ότι ο πόνος προέρχεται από ενδοαρθρικό κι όχι από εξωαρθρικό αίτιο.
Πώς θεραπεύεται η ρήξη επιχείλιου χόνδρου;
Ανάλογα με την ένταση της ενόχλησης, η ρήξη επιχείλιου χόνδρου μπορεί να αντιμετωπιστεί είτε με συντηρητική είτε με χειρουργική μέθοδο. Σημαντικό ρόλο στην απόφαση παίζει επίσης η ηλικία του ασθενούς και η ύπαρξη τυχόν συνοδούς βλάβης στην περιοχή του ισχίου.
Συντηρητική θεραπεία
Η συντηρητική θεραπεία ακολουθείται όταν η ενόχληση από τη ρήξη επιχείλιου χόνδρου δεν είναι ιδιαίτερα έντονη. Αυτό που προτείνεται είναι ξεκούραση, εκτέλεση σειράς φυσικοθεραπειών και λήψη φαρμακευτικής αγωγής με αντιφλεγμονώδη παυσίπονα. Τα σκευάσματα αυτά βοηθούν τόσο στην ελάττωση του πόνου όσο και στην αντιμετώπιση της τοπικής φλεγμονής.
Η συντηρητική αντιμετώπιση της πάθησης ακολουθείται και για την αποκατάσταση έπειτα από τη χειρουργική επέμβαση.
Χειρουργική Θεραπεία
Σε περίπτωση που τα συμπτώματα από τη ρήξη επιχείλιου χόνδρου δεν υποχωρούν ή επιδεινώνονται, ως οριστική λύση προτείνεται η χειρουργική αντιμετώπιση με αρθροσκόπηση. Η αρθροσκόπηση ως διαδικασία στοχεύει στην αποκατάσταση της ανατομίας του χόνδρου και την επακόλουθη ανακούφιση από τον πόνο και τα υπόλοιπα συμπτώματα.
Σε πρώτη φάση, εξετάζεται και αξιολογείται ο επιχείλιος χόνδρος. Στη συνέχεια, η διαδικασία περιλαμβάνει συρραφή της ρήξης, εάν αυτό είναι εφικτό, με χρήση ειδικών οστικών αγκυρών. Εναλλακτικά, πραγματοποιείται αφαίρεση των ασταθών τμημάτων του επιχείλιου χόνδρου.
Επαναφορά στην καθημερινότητα
Η ανάρρωση του ασθενούς υποβοηθείται και επιταχύνεται με την διενέργεια μιας σειράς κατάλληλων φυσικοθεραπειών. Για να επιτευχθεί η πλήρης ανάρρωση μπορεί να χρειαστούν έως και 6 εβδομάδες. Όσον αφορά στους αθλητές, αυτοί μπορούν να επανέλθουν στις αθλητικές τους δραστηριότητες εντός 2 έως 6 μηνών.
Εάν παρουσιάσετε ενοχλήσεις στην περιοχή του ισχίου, επικοινωνήστε με έναν εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό. Συμβουλευτείτε τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό Κωνσταντίνο Παπουτσή, ο οποίος ειδικεύεται στις νέες, ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές και την αρθροπλαστική χειρουργική ισχίου. Κατέχει την ειδικότητα της Ορθοπαιδικής Τραυματολογίας σε πολύ υψηλό επίπεδο, γεγονός που πιστοποιείται με την ονομασία του σε Ακόλουθο (Fellow) του Βασιλικού Κολλεγίου των Χειρουργών της Αγγλίας (FRCS) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής και Τραυματολογίας (FEBOT). Έχει εξειδικευτεί σε αναγνωρισμένα κέντρα του Λονδίνου:
- στην Επανορθωτική Χειρουργική Ισχίου Γόνατος Ενηλίκων
- στην αντιμετώπιση παθήσεων του Ισχίου των Νέων Ενηλίκων
- στη Χειρουργική Τραύματος, Καταγμάτων και Παθήσεων Πυελικού Δακτυλίου (Λεκάνης) και Κοτύλης, όντας ένας από τους λίγους χειρουργούς στην Ελλάδα με την εξειδίκευση αυτή
Με τη μεγάλη κλινική εμπειρία που διαθέτει, θα σας καθοδηγήσει και θα σας προτείνει την κατάλληλη για εσάς θεραπεία. Κλείστε σήμερα το ραντεβού σας για μία ολοκληρωμένη κλινική εξέταση στο Ιατρείο του.