ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Τι είναι η αναθεώρηση αρθροπλαστικής ισχίου;

  Ως αναθεώρηση αρθροπλαστικής ισχίου εννοούμε την αντικατάσταση ενός υπάρχοντος (και παλαιού) εμφυτεύματος του ισχίου με καινούργιο. Τα συγκεκριμένα εμφυτεύματα φθείρονται με την πάροδο του χρόνου, εξαιτίας της χρήσης και της τριβής των επιφανειών τους με τα οστά.

  Η φθορά επιφέρει σταδιακά πόνο στον ασθενή, είτε λόγω μετατόπισης του εμφυτεύματος είτε εξαιτίας μικροβιακών λοιμώξεων. Για το λόγο αυτό, σε τέτοιες περιπτώσεις η αναθεώρηση αρθροπλαστικής ισχίου κρίνεται απαραίτητη.

   

  Λίγα λόγια για την αρθροπλαστική ισχίου

  Η αρθροπλαστική ισχίου αποτελεί την επέμβαση που αντικαθιστά την άρθρωση με τεχνητά εμφυτεύματα. Η συγκεκριμένη επέμβαση ωφελεί τους ασθενείς των οποίων η άρθρωση του ισχίου έχει φθαρεί, εξαιτίας χρόνιων παθήσεων ή σοβαρών τραυματισμών. Σκοπός της είναι να αποκατασταθεί η κινητικότητα της άρθρωσης, να εξαλειφθεί ο πόνος και εν τέλει να βελτιωθεί σημαντικά η ποιότητα ζωής των ασθενών.

  Η άρθρωση του ισχίου αποτελείται από την κεφαλή του μηριαίου οστού και την εσοχή υποδοχής του στη λεκάνη (κοτύλη). Τα τεχνητά εμφύτευματα καλούνται να προσομοιάσουν τα δύο αυτά μέρη της άρθρωσης και συνήθως είναι κατασκευασμένα από μεταλλικό ή κεραμικό υλικό. Τον ρόλο του αρθρικού χόνδρου αναλαμβάνει ένα ένθετο πολυαιθυλενίου, ώστε να εξαλειφθεί η τριβή μεταξύ κεφαλής και υποδοχής.

  Η αρθροπλαστική ισχίου διαχωρίζεται σε 2 τύπους επέμβασης, ανάλογα το βαθμό φθοράς της άρθρωσης:

  • Ολική αρθροπλαστική ισχίου: Συνολική αντικατάσταση της άρθρωσης
  • Μερική ή ημιολική αρθροπλαστική ισχίου: Αντικατάσταση μόνο της κεφαλής του μηριαίου οστού

   

   

  Αναθεώρηση αρθροπλαστικής ισχίου: Σχετικά με την επέμβαση

  Η αναθεώρηση αρθροπλαστικής ισχίου χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη πολυπλοκότητα, συγκριτικά με μια αρθροπλαστική που γίνεται για πρώτη φορά. Κατά την επέμβαση αναθεώρησης αφαιρούνται οι παλιές προθέσεις και στη θέση τους τοποθετούνται νέες, συνήθως μεγαλύτερες σε μέγεθος.

  Σε περίπτωση όπου τα οστά έχουν φθαρεί με την πάροδο του χρόνου, είναι σημαντικό να αντικαθίστανται. Στη θέση τους τοποθετούνται είτε τεχνητά εμφυτεύματα είτε οστεομόσχευμα. Το οστικό μόσχευμα, που λαμβάνεται από καταχωρημένη τράπεζα οστού, μειώνει την πιθανότητα μολύνσεων και δίνει το έναυσμα για οστική αναγέννηση.

  Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό περιοχική ή γενική αναισθησία και διαρκεί 2-3 ώρες. Είναι πολύ σημαντικό ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός να αναγνωρίζει τις ανάγκες του εκάστοτε περιστατικού και να εξειδικεύεται στις σύγχρονες, ελάχιστης επεμβατικότητας χειρουργικές πρακτικές, που θα επιφέρουν

  • ελάχιστη αιμορραγία
  • λιγότερο πόνο
  • μειωμένο χρόνο ανάρρωσης

   

  Σε περιπτώσεις όπου μία μόλυνση είναι υπεύθυνη για τη χαλάρωση των εμφυτευμάτων, η αναθεώρηση αρθροπλαστικής ισχίου μπορεί να πραγματοποιηθεί σε δύο επεμβάσεις. Στην πρώτη επέμβαση αφαιρούνται οι παλιές προθέσεις και απομακρύνεται ο επιβλαβής ιστός. Η δεύτερη επέμβαση πραγματοποιείται 6-8 εβδομάδες αργότερα, όπου εισάγεται η νέα οριστική πρόθεση του ισχίου.

   

  αναθεώρηση αρθροπλαστικής ισχίου επέμβαση

   

  Αναθεώρηση αρθροπλαστικής ισχίου: Μετεγχειρητικό στάδιο

  Η αναθεώρηση αρθροπλαστικής ισχίου απαιτεί ιδιαίτερη κλινική προσοχή τις πρώτες μέρες. Είναι πιθανό ο ασθενής να βρίσκεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ώστε να παρακολουθείται στενά η μετεγχειρητική του πορεία. Ο χρόνος ανάρρωσης μπορεί να είναι μεγαλύτερος από την αρχική αρθροπλαστική, κυρίως επειδή οι μύες χρειάζονται περισσότερο χρόνο επούλωσης καθώς έχουν επισκευαστεί για δεύτερη φορά.

  Η έναρξη της βάδισης εξαρτάται από την δυνατότητα του ίδιου του ασθενούς, αλλά και την ιατρική σύσταση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ασθενής μπορεί να σηκωθεί ακόμα και από τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση. Σε κάθε περίπτωση, μία αναθεώρηση αρθροπλαστικής ισχίου απαιτεί μεγαλύτερη φροντίδα από την πρωταρχική επέμβαση. Εάν κριθεί απαραίτητο από τον ιατρό, χορηγείται και κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

  Ο ασθενής θα χρησιμοποιεί πατερίτσες για κάποιο διάστημα και θα πρέπει να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του ιατρού του. Οι φυσικοθεραπείες πρέπει να ξεκινούν από τις πρώτες κιόλας μέρες και συνεχίζονται με ειδικό ασκησιολόγιο έως και για ένα χρόνο. Αυτό αποσκοπεί στα εξής:

  • αύξηση κινητικότητας της άρθρωσης
  • ενδυνάμωση των μυών
  • μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των εμφυτευμάτων

   

  Αναθεώρηση αρθροπλαστικής ισχίου: Σε ποιον ιατρό να απευθυνθώ;

  Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Κωνσταντίνος Παπουτσής έχει εξειδικευθεί στην Επανορθωτική Χειρουργική του Ισχίου. Είναι ένας από τους λίγους χειρουργούς στην Ελλάδα με εξειδίκευση στη Χειρουργική τραύματος, καταγμάτων και παθήσεων Πυελικού Δακτυλίου και Κοτύλης. Κλείστε το ραντεβού σας για μια εξατομικευμένη προσέγγιση και θεραπεία. Ο Κωνσταντίνος Παπουτσής αναλαμβάνει τόσο την αναθεώρηση αρθροπλαστικής ισχίου όσο και την παρακολούθηση των ασθενών μετά το πέρας της επέμβασης.

  ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ