ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Μηνίσκος Συμπτώματα: Τι είναι όμως ο μηνίσκος;
Ο μηνίσκος είναι ένας ινοχόνδρινος σχηματισμός στην περιοχή του γόνατος. Αποτελείται κυρίως από νερό και κολλαγόνο, τα οποία του προσδίδουν ελαστικότητα. Σε κάθε γόνατο υπάρχει ο έσω μηνίσκος, στην εσωτερική πλευρά του γόνατος, και ο έξω μηνίσκος, στην εξωτερική πλευρά.
Ο μηνίσκος επιτελεί σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγιούς άρθρωσης του γόνατος. Πιο συγκεκριμένα:
- Συμβάλλει στη σταθερότητα και στη λίπανση του γόνατος
- Συμβάλλει στην αποφυγή της τριβής ανάμεσα στο μηριαίο οστό και την κνήμη
- Διευκολύνει την κίνηση
- Απορροφά τους κραδασμούς που δέχεται η άρθρωση του γόνατος
- Κατανέμει το βάρος ομοιόμορφα, σε όλη την επιφάνεια του γόνατος
Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Κωνσταντίνος Παπουτσής, χάρη στην πολυετή εμπειρία του στην Επανορθωτική Χειρουργική Γόνατος Ενηλίκων, αντιμετωπίζει την κάθε περίπτωση ασθενούς με συνέπεια και ασφάλεια, οδηγώντας τον στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Εάν ταλαιπωρήστε και εσείς από συμπτώματα μηνίσκου, επικοινωνήστε σήμερα μαζί μας για μία επαγγελματική αλλά και ανθρώπινη προσέγγιση.
Μηνίσκος Συμπτώματα: Πώς εκδηλώνονται;
Το κύριο σύμπτωμα που βιώνει κάποιος ασθενής ο οποίος έχει υποστεί ρήξη μηνίσκου είναι ο πόνος. Ο πόνος που προκαλείται από τη ρήξη είναι έντονος και μπορεί να εμφανιστεί είτε την ώρα το τραυματισμού είτε μετέπειτα.
- Στις περιπτώσεις όπου ο πόνος εμφανίζεται αμέσως, ο ασθενής δεν είναι σε θέση να περπατήσει με ευκολία. Πιο συγκεκριμένα, τη στιγμή του τραυματισμού, ο ασθενής μπορεί να ακούσει ένα χαρακτηριστικό ήχο ή να νιώσει σαν κάτι να έσπασε.
- Πολλές φορές, όμως, ο ασθενής δε νιώθει αμέσως τον πόνο. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να είναι σε θέση να περπατήσει αμέσως μετά τον τραυματισμό του. Όμως, μετά το πέρας περίπου δύο ημερών, το γόνατο του αρχίζει να γίνεται δύσκαμπτο και οιδηματώδες.
Ο πόνος του μηνίσκου, μπορεί να εντοπιστεί στην εσωτερική ή την εξωτερική πλευρά του γόνατος. Αυτό εξαρτάται από το ποιος μηνίσκος έχει υποστεί ρήξη (ο έσω ή ο έξω). Υπάρχουν και περιπτώσεις όπου ο ασθενής δε μπορεί να εντοπίσει την ακριβή εστία και νιώθει διάχυτο πόνο στο γόνατο.
Στα συμπτώματα που παρουσιάζονται από μία ρήξη μηνίσκου, περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:
- Πόνος στην έσω ή έξω πλευρά του γόνατος (αντίστοιχα με το μηνίσκο που έχει υποστεί ρήξη)
- Πόνος που επιδεινώνεται όταν το γόνατο είναι λυγισμένο (π.χ. στο βαθύ κάθισμα)
- Οίδημα (πρήξιμο) της άρθρωσης
- Αίσθημα αστάθειας της άρθρωσης του γόνατος (το γόνατο λυγίζει αιφνιδίως κατά το περπάτημα)
- Αδυναμία πλήρους έκτασης ή κάμψης του γόνατος
- Αίσθημα «κλειδώματος» της άρθρωσης σε κάποια συγκεκριμένη θέση
Μηνίσκος Συμπτώματα: Πώς μπορούν να θεραπευτούν;
Η θεραπεία της ρήξης μηνίσκου μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική. Αρχικά, ο Ορθοπαιδικός εξετάζει την έκταση του τραυματισμού και την πιθανή συνύπαρξη επιπλέον κακώσεων στο γόνατο. Ακολουθεί η επιλογή της θεραπείας, η οποία γίνεται από τον Ορθοπαιδικό σε συζήτηση με τον ασθενή, ανάλογα πάντα με την κατάστασή του.
Συντηρητική αντιμετώπιση
Σε περίπτωση όπου η ρήξη μηνίσκου είναι ήπιας μορφής, προτείνεται η συντηρητική αντιμετώπιση. Αυτή συνήθως περιλαμβάνει:
- Ξεκούραση
- Εφαρμογή πάγου
- Παυσίπονα αντιφλεγμονώδη φάρμακα
- Φυσικοθεραπείες
Χειρουργική αντιμετώπιση
Όταν η ρήξη μηνίσκου είναι βαρύτερης μορφής ή η συντηρητική θεραπεία δεν επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, τότε ακολουθείται η χειρουργική αντιμετώπιση. Η επέμβαση πραγματοποιείται κυρίως με τη μέθοδο της μερικής μηνισκεκτομής, κατά την οποία αφαιρείται το τραυματισμένο τμήμα του μηνίσκου.
Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις όπου εφαρμόζεται η μέθοδος της συρραφής της ρήξης (μηνισκοσυρραφή), εφόσον πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Αυτό το είδος αποκατάστασης της βλάβης επιλέγεται σε περιπτώσεις με:
- Ύπαρξη περιφερικής βλάβης που αφορά στην αιμάτωση του μηνίσκου
- Κάθετες και επιμήκεις ρήξεις
- Ρήξη δίκην λαβής κάδου
- Ρήξη μήκους 1-4 mm
- Ταυτόχρονη ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου
Και οι δύο αυτές επεμβάσεις πραγματοποιούνται με αρθροσκόπηση γόνατος με ειδικά αρθροσκοπικά εργαλεία. Η διαδικασία διαρκεί περίπου μισή ώρα και ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του συνήθως την ίδια κιόλας μέρα. Για την πλήρη επαναφορά της κινητικότητας του ασθενή, χρειάζεται ένα σύντομο πρόγραμμα φυσικοθεραπειών, το οποίο θα βοηθήσει την άρθρωση να επανέλθει εντός 2-3 μηνών.