Τι είναι η «Συνδεσμοπλαστική Πρόσθιου Χιαστού» ;

Η Συνδεσμοπλαστική Πρόσθιου Χιαστού αφορά την χειρουργική επέμβαση κατά την οποία ανασκευάζεται ή επισκευάζεται ο πρόσθιος χιαστός. Η χειρουργική επέμβαση πρόσθιου χιαστού ενδείκνυται σε περιπτώσεις βαθιάς ρήξης και στη θέση του τοποθετείται συμπληρωματικό μόσχευμα.

Πότε είναι απαραίτητη η Συνδεσμοπλαστική Πρόσθιου Χιαστού;

Η Συνδεσμοπλαστική Πρόσθιου Χιαστού στοχεύει στην αποκατάσταση του πρόσθιου χιαστού έπειτα από τραυματισμό.

  • Μια από τις περιπτώσεις που κρίνεται αναγκαία η χειρουργική επέμβαση είναι όταν σημειώνεται μερική ή ολική ρήξη χιαστού. 
  • Ακόμη ένας λόγος που κάποιος ασθενής μπορεί να προσφύγει σε αυτή την λύση,  είναι εάν υπάρχει έντονη αθλητική δραστηριότητα με παρατεταμένη καταπόνηση του πρόσθιου χιαστού. 
  • Τέλος, υπάρχουν και οι περιπτώσεις στις οποίες σημειώνεται μεν ηπιότερη ρήξη, ωστόσο κρίνεται αναγκαία η χειρουργική επέμβαση καθώς εμποδίζει την ομαλή καθημερινότητα του ασθενή.

Πως πραγματοποιείται η κλινική διάγνωση 

Όπως είναι εύλογο, ο πρώτος που θα αντιληφθεί ότι υπάρχει τραυματισμός είναι ο ίδιος ο ασθενής. Τα πρώτα σημάδια περιλαμβάνουν έντονο πόνο, αστάθεια και περιορισμένη κίνηση. Η κλινική διάγνωση δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί απευθείας μετά τον τραυματισμό, καθώς υπάρχει έντονο οίδημα στην πάσχουσα περιοχή. Έπειτα από κάποιο σύντομο χρονικό διάστημα, ο ασθενής μπορεί να υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία για ακριβέστερα αποτελέσματα. Σε περιπτώσεις μάλιστα ασθενών με μερική ρήξη πρόσθιου χιαστού, συνίσταται η λήψη ιστορικού.

Χειρουργική αποκατάσταση

Εφόσον ο θεράπων ιατρός έχει λάβει την επίσημη διάγνωση του ασθενούς, προχωρά στην χειρουργική αποκατάσταση του πρόσθιου χιαστού. Αυτό γίνεται με την τοποθέτηση μοσχεύματος, το οποίο στην πλειοψηφία των περιπτώσεων λαμβάνεται από τον ίδιο τον ασθενή. Τα είδη των μοσχευμάτων είναι τα εξής:

  • Μόσχευμα από τον επιγονατιδικό τένοντα
  • Μόσχευμα από τον ισχιοκνημιαίο τένοντα
  • Μόσχευμα από τον τετρακέφαλο

Σε κάθε περίπτωση, ο ιατρός σας είναι σε θέση να κρίνει ποιο μόσχευμα ταιριάζει στην περίπτωσή σας και ποιο θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Στη συνέχεια με το υπάρχον μόσχευμα, δημιουργείται μια τεχνητή γέφυρα μεταξύ μηρού και κνήμης, το οποίο θα επαναφέρει εν καιρώ την άρθρωση και την κίνηση του ποδιού στην αρχική του κατάσταση. Για αναλυτικότερες πληροφορίες σχετικά με την χειρουργική επέμβαση θα βρείτε στη σελίδα Ρήξη Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου.

Περίοδος αποκατάστασης

Η μετεγχειρητική περίοδος είναι αποτελεί κρίσιμο στάδιο της Συνδεσμοπλαστικής Πρόσθιου Χιαστού. Υπό την καθοδήγηση πάντα του ιατρού, ο ασθενής ακολουθεί συνεδρίες φυσικοθεραπείας και συγκεκριμένες αθλητικές δραστηριότητες, έτσι ώστε εντός ορισμένων μηνών να έχει επανέλθει στην πλήρη καθημερινότητά του.

Ποσοστό επιτυχίας

Η εξέλιξη της ιατρικής τεχνολογίας δίνει την δυνατότητα πλέον στη Συνδεσμοπλαστική Πρόσθιου Χιαστού να αγγίζει ποσοστό επιτυχίας 90-93%. Οι πιθανές περιπτώσεις αποτυχίας αποδίδονται σε: λανθασμένη επιλογή μοσχεύματος ή ανακριβής ενσωμάτωσή του, έντονη αθλητική δραστηριότητα σε σύντομο χρονικό διάστημα, νέες κακώσεις.

Γίνεται λοιπόν φανερό, ότι η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί και μια μορφή πρόληψης. Ο ιατρός που θα συμβουλευτείτε θα πρέπει να είναι άρτια εξειδικευμένος ώστε να προσφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ο Δρ Παπουτσής Κωνσταντίνος, διακεκριμένος Ορθοπαιδικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην Επανορθωτική Χειρουργική Ισχίου Γόνατος, μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημά σας. Για περισσότερες πληροφορίες ή ραντεβού μην διστάσετε να επικοινωνήσετε στο 2110159423 ή στο papoutsis.ortho@gmail.com.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ