Select Page

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

    Τι είναι η Ρήξη Χιαστού; Λίγα λόγια για την ανατομία του χιαστού συνδέσμου

    Η ρήξη χιαστού είναι μια εξαιρετικά συχνή πάθηση κυρίως σε άτομα που ασχολούνται ενεργά με αθλητικές δραστηριότητες. Χαρακτηριστικό της αποτελεί η συχνότητα που τη συναντάμε σε ποδοσφαιριστές και άτομα που ασχολούνται με τον χορό.

    Η ρήξη χιαστού προκαλείται κατά τη διάρκεια μιας στροφικής κίνησης του γόνατος, η οποία προκαλεί ένα “κρακ”. Αυτό είναι που μας προειδοποιεί ότι το γόνατο έχει υποστεί κάποιου είδους ρήξη (κάκωση). Το γόνατο φυσιολογικά περιστρέφεται ελεγχόμενα για να αλλάξει κατεύθυνση. Μία ισχυρή, όμως, κίνηση δύναται να προκαλέσει τραυματισμό στους χιαστούς συνδέσμους.

    Ο χιαστός αποτελεί μέρος της άρθρωσης του γόνατος. Κάθε γόνατο διαθέτει δύο χιαστούς, τον πρόσθιο και τον οπίσθιο. Οι δύο αυτοί χιαστοί είναι οι σύνδεσμοι μεταξύ του μηριαιού οστού με το οστό της κνήμης. Η ονομασία “χιαστός” προκύπτει από το Χ που σχηματίζουν εντός της άρθρωσης, για την ένωση των δύο οστών.

     

    Τι συμπτώματα παρουσιάζει η ρήξη χιαστού;

    Τα κύρια συμπτώματα που εμφανίζει μία ρήξη χιαστού είναι:

    • Έντονο οίδημα και πόνος
    • Αίσθηση ότι το γόνατο «γυρίζει» κατά τον τραυματισμό
    • Αστάθεια και αδυναμία, που μπορεί να προκαλέσει ακούσια πτώση. Αυτό προκύπτει ιδιαίτερα στην ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την σταθερότητα της κνήμης.
    • Δυσκολία έως και αδυναμία βάδισης

     

    Ορισμένες φορές, η ρήξη χιαστού δεν αποτρέπει πλήρως την κίνηση, αλλά την κάνει επίπονη υπό συγκεκριμένες κινήσεις.

     

     

    Ποια είναι η θεραπευτική προσέγγιση για τη ρήξη χιαστού;

    Η ρήξη χιαστού μπορεί να επουλωθεί από τον ίδιο τον οργανισμό, μέσα σε μία περίοδο 6 εβδομάδων. Την περίοδο αυτή, το γόνατο θα χρειαστεί προσεκτική μεταχείριση και ανάπαυση, ώστε να μην επιδεινωθεί η φλεγμονή της ρήξης. Η καθημερινότητα συχνά αποδεικνύει ότι αυτό δεν αποτελεί εύκολο στόχο, ιδιαίτερα για όσους το πρόγραμμα περιλαμβάνει άθληση ή ορθοστασία.

     

    Συντηρητική αντιμετώπιση

     

    Μία πρώτη προσέγγιση θεραπείας είναι η συντηρητική. Αυτή περιλαμβάνει:

    • Χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
    • Παγοθεραπεία
    • Συγκράτηση της άρθρωσης με ελαστικούς επιδέσμους
    • Ανάπαυση, με ανύψωση του ποδιού
    • Τακτική φυσικοθεραπεία και ασκήσεις

     

    Σε περίπτωση αποτυχίας της συντηρητικής αντιμετώπισης, ακολουθείται χειρουργική αποκατάσταση.

     

    Χειρουργική αντιμετώπιση

     

    Η δεύτερη θεραπευτική προσέγγιση αφορά στην πραγματοποίηση χειρουργικής επέμβασης. Η συγκεκριμένη θεραπεία προτιμάται ιδιαίτερα σε περιπτώσεις επαγγελματιών αθλητών, που επιθυμούν να ανακάμψουν άμεσα.

    Όσοι δεν ασχολούνται με έντονες αθλητικές δραστηριότητες, μπορούν να ακολουθήσουν την συντηρητική θεραπεία συνήθως με επιτυχία. Παρόλα αυτά, συχνά καταφεύγουν στην αντιμετώπιση μέσω επέμβασης για τη ρήξη χιαστού. Είτε διότι επιθυμούν γρηγορότερη αποκατάσταση και επιστροφή στην καθημερινότητα, είτε διότι έχει προκληθεί περαιτέρω ρήξη στην άρθρωση του γόνατος, εξαιτίας της υπάρχουσας αστάθειας.

    Σε κάθε περίπτωση, η χειρουργική αντιμετώπιση πρέπει να πραγματοποιείται κατόπιν κλινικών εξετάσεων και διαγνωστικών ελέγχων. Μέσω αυτών, ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός θα αξιολογήσει την έκταση και τη φύση του προβλήματος και θα προτείνει την κατάλληλη πορεία για τη θεραπεία του ασθενούς.

     

    Ρήξη χιαστού: Διαδικασία επέμβασης

    Η χειρουργική επέμβαση που πραγματοποιείται ονομάζεται συνδεσμοπλαστική. Αποκαθίσταται δηλαδή ο σύνδεσμος (πρόσθιος ή οπίσθιος χιαστός) ο οποίος έχει υποστεί βλάβη. Για την αποκατάσταση αυτών των ιστών, λαμβάνεται μόσχευμα από τον επιγονατιδικό τένοντα, τους τένοντες των οπίσθιων μηριαίων ή των τετρακεφάλων. Το μόσχευμα μπορεί επίσης να είναι είτε τεχνητό είτε από δότη.

    Στη σύγχρονη συνδεσμοπλαστική εφαρμόζονται κοινές τεχνικές με την αρθροσκόπηση γόνατος, για μία ελάχιστα επεμβατική διαδικασία. Η επέμβαση περιλαμβάνει την δημιουργία συνολικά 4 μικρών οπών, 3 μπροστά και 1 πάνω απ από τις οποίες θα έχουν πρόσβαση τα αρθροσκοπικά εργαλεία. Στην συνέχεια, το γόνατο θα καθαριστεί από τους φθαρμένους ιστούς και έπειτα θα τοποθετηθεί το μόσχευμα. Η διαδικασία διαρκεί 1-2 ώρες, συνήθως υπό γενική αναισθησία.

     

    Ρήξη χιαστού: Μετεγχειρητικό στάδιο και αποκατάσταση

    Αμέσως μετά την επέμβαση, χορηγείται στο γόνατο τοπική αναισθησία για την ανακούφιση από τον πόνο. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει την ίδια ημέρα σπίτι του ή να παραμείνει για μια μέρα στην κλινική.

    Η κίνηση τις πρώτες μέρες γίνεται με πατερίτσες και δίνεται ειδικό ασκησιολόγιο φυσικοθεραπείας. Η φυσικοθεραπεία παίζει καθοριστικό ρόλο μετά την επέμβαση, τόσο για την ομαλή μετεγχειρητική πορεία όσο και για την ενδυνάμωση της άρθρωσης του γόνατος.

     

    Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Κωνσταντίνος Παπουτσής έχει εξειδικευτεί σε αναγνωρισμένα κέντρα του Λονδίνου στην Επανορθωτική Χειρουργική Ισχίου Γόνατος Ενηλίκων. Επιπλέον, έχει πραγματοποιήσει ειδικότητα στην Ορθοπαιδική Τραυματολογία σε πολύ υψηλό επίπεδο. Γι’ αυτό έχει πιστοποιηθεί ως Ακόλουθος (Fellow) του Βασιλικού Κολλεγίου των Χειρουργών της Αγγλίας (FRCS) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής και Τραυματολογίας (FEBOT). Κλείστε σήμερα το δικό σας ραντεβού για μία επαγγελματική αλλά και ανθρώπινη προσέγγιση.

     

    ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ