Τι είναι το Οστικό Οίδημα Μηριαίας Κεφαλής?

Ως οστικό οίδημα μηριαίας κεφαλής, θεωρούμε τον τραυματισμό της κεφαλής του οστού του μηρού. H μηριαία κεφαλή προορίζεται στο να εφαρμόζει σε μια κοιλότητα του ισχίου, την κοτύλη.

Πρόκειται για ένα είδος κάκωσης του οστού και κάποιες φορές μπορεί να  θεωρηθεί ως ένα πρώτο στάδιο κατάγματος. Είναι πιθανό το οστικό οίδημα να προδιαθέτει για παθήσεις όπως η άσηπτη νέκρωση της μηριαίας κεφαλής και η περιοχική οστεοπόρωση.

Ποια είναι τα συμπτώματα που εμφανίζονται?

  • Το κύριο χαρακτηριστικό σύμπτωμα του οστικού οιδήματος της μηριαίας κεφαλής, είναι ο πόνος και η ευαισθησία στην περιοχή του ισχίου. Ο πόνος μάλιστα γίνεται εντονότερος, αναλογικά με την ένταση της εκάστοτε αθλητικής δραστηριότητας και της κίνησης.
  • Ο πόνος είναι πιθανό να ελαττωθεί με την πάροδο του χρόνου, αλλά να μην εξαλειφθεί εντελώς. Παράλληλα, μπορεί να αναπτυχθεί δυσκαμψία στις αρθρώσεις περιφερειακά και να συγκεντρωθεί υγρό.
  • Το οστικό οίδημα προκαλεί αίσθημα μουδιάσματος και διόγκωσης, στην προκειμένη περίπτωση, βαθιά στην περιοχή του ισχίου, στο σημείο της ένωσης με τον μηρό.

Πώς εξηγείται ο τραυματισμός της Μηριαίας Κεφαλής?

Το οστικό οίδημα συχνά εκδηλώνεται λόγω καταπόνησης και επιβάρυνσης της περιοχής του ισχίου και του μηρού, μετά απο δραστηριότητες όπως η άθληση αλλά και η εργασία που απαιτεί συνεχή άρση βάρους και κίνηση.

Εμφανίζεται συχνά σε αθλητές που καταπονούν την περιοχή του ισχίου μέσω τρεξίματος, αλμάτων κλπ. Η πάθηση αυτή καθ’αυτή δεν θεωρείται κακοήθης, είναι φρόνιμο όμως να μην αμελείται, καθώς μπορεί να οδηγήσει ή να προμηνύει σοβαρότερες νόσους.

Υπάρχουν επιπλέον αίτια που συμβάλλουν στο να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες που οδηγούν σε οστικά οιδήματα. Για παράδειγμα, η έλλειψη ασβεστίου και βιταμίνης D3, που είναι στοιχεία απαραίτητα  για την καλή υγεία των οστών, ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικά στις αθλήτριες, οι ορμονικές διαταραχές καθιστούν τον οργανισμό πιο ευάλωτο και επιρρεπή σε παθήσεις όπως τα οστικά οιδήματα.

Πώς θεραπεύεται το Οστικό Οίδημα Μηριαίας Κεφαλής?

Εφόσον γίνει η σωστή διάγνωση απο τον θεράποντα ιατρό και αποκλειστούν οι πιθανότητες για άσηπτη νέκρωση της μηριαίας κεφαλής, οστεοαρθρίτιδα ή οστεοπόρωση, η θεραπεία που ακολουθείται είναι με συντηρητικά μέσα.

Αρχικά, χορηγούνται αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ώστε να περιοριστεί το οστικό οίδημα της μηριαίας κεφαλής.

Έπειτα, συνίσταται ανάπαυση και αποφυγή δραστηριοτήτων που έχουν προκαλέσει ή μπορούν να επιδεινώσουν το οίδημα.

Όμως συμπληρωματικά, θα δωθούν στον ασθενή οδηγίες για ελαφρά άσκηση και περπάτημα. Η συμβολή αυτών των δύο είναι σημαντική για την ενδυνάμωση των μυών και την σωστή στήριξη του οργανισμού.

Επίσης, το διατροφολόγιο του θα γίνει πλουσιότερο σε βιταμίνες και τροφές που συμβάλλουν στην υγεία και την ταχύτερη αποκατάσταση του οστού.

Σε περιπτώσεις όπου ο παράπανω τρόπος συντηρητικής θεραπείας δεν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα και ο πόνος εμμένει, ακολουθείται η χειρουργική προσέγγιση, από εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό.

Ο Δρ. Παπουτσής Κωνσταντίνος είναι Ορθοπαιδικός- Χειρουργός και ειδικεύεται στις νέες, ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές και την αρθροπλαστική χειρουργική ισχίου. Κατέχει την ειδικότητα της Ορθοπαιδικής Τραυματολογίας σε πολύ υψηλό επίπεδο γεγονός που πιστοποιείται  με την ονομασία του σε Ακόλουθο (Fellow) του Βασιλικού Κολλεγίου των Χειρουργών της Αγγλίας (FRCS) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής και Τραυματολογίας (FEBOT). Έχει εξειδικευτεί σε αναγνωρισμένα κέντρα του Λονδίνου:

  • στην Επανορθωτική Χειρουργική Ισχίου Γόνατος Ενηλίκων (Arthroplasty Fellowship, Bone Tumour Unit/ Joint Reconstruction Unit Royal National Orthopaedic Hospital, Stanmore, UK)
  • στην αντιμετώπιση παθήσεων του Ισχίου των Νέων Ενηλίκων (Young Adult Hip Fellowship, Frimley Park Hospital)
  • ενώ είναι ένας από τους λίγους χειρουργούς στην Ελλάδα με εξειδίκευση (Pelvic & Acetabulum Trauma Fellowship, St Mary’s Hospital, Imperial College London NHS Trust) στην Χειρουργική Τραύματος, Καταγμάτων και Παθήσεων Πυελικού Δακτυλίου (Λεκάνης) και Κοτύλης. (minimally invasive techniques, Stoppa Approach)

Επικοινωνήστε μαζί του για μία εξατομικευμένη θεραπεία και αποκατάσταση.

 

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ