Select Page

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

    Τι είναι το κάταγμα λεκάνης κοτύλης και πώς προκαλείται;

     

    Το κάταγμα λεκάνης κοτύλης αφορά σε τραυματισμό των οστών της λεκάνης και της κοτύλης. Η κοτύλη είναι το τμήμα της λεκάνης που συμμετέχει στην άρθρωση του ισχίου, φιλοξενώντας τη μηριαία κεφαλή στο εσωτερικό της κοιλότητάς της.

    Το κάταγμα λεκάνης κοτύλης δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη περίπτωση κατάγματος, αφού αποτελεί το 3-5% των συνολικών περιστατικών καταγμάτων στο ανθρώπινο σώμα. Αυτό αιτιολογείται από το γεγονός ότι απαιτείται συνήθως μεγάλη ενέργεια για να προκληθεί. Παράλληλα η περιοχή της λεκάνης καλύπτεται από αρκετό μαλακό ιστό που την προστατεύει.

    Παρόλα αυτά, ένα κάταγμα λεκάνης – κοτύλης μπορεί να προκληθεί από κρούση υψηλής ενέργειας εξαιτίας:

    • τροχαίου ατυχήματος
    • πτώσης από μεγάλο υψόμετρο

     

    Η κρούση αυτή μπορεί να συμβεί είτε απευθείας στο γοφό είτε σε άλλο σημείο, όπως το γόνατο. Στη δεύτερη περίπτωση, η κρούση δύναται να μεταδοθεί στη λεκάνη, οδηγώντας τη μηριαία κεφαλή έναντι του οστού της κοτύλης.

    Ένα κάταγμα λεκάνης κοτύλης μπορεί να προκληθεί και από κρούση χαμηλής ενέργειας, δηλαδή από ένα απλό πέσιμο. Αυτό συμβαίνει σε περιπτώσεις όπου τα οστά είναι αδύναμα, όπως:

    • σε ηλικιωμένους
    • σε ασθενείς με οστεοπόρωση

     

     

    Ποια είναι τα συμπτώματα από ένα κάταγμα λεκάνης κοτύλης;

     

    Το κάταγμα λεκάνης κοτύλης αποτελεί τραυματισμό μεγάλης σοβαρότητας, εξαιτίας των οργάνων που περικλείονται από τα οστά της λεκάνης και των αιμοφόρων αγγείων που βρίσκονται κοντά σε αυτή.

    Συχνά το κάταγμα αυτού του τύπου συνοδεύεται από αιμορραγία, ενώ μπορεί να παρατηρηθεί και παραμόρφωση του πυελικού δακτυλίου ή της άρθρωσης του ισχίου. Τα συμπτώματα που παρατηρούνται συνήθως είναι τα εξής:

    • έντονος και συνεχής πόνος που αυξάνεται με την κίνηση
    • δυσχέρεια στην κίνηση
    • οίδημα, μώλωπες κι ευαισθησία στη λεκάνη, το ισχίο, τη βουβωνική περιοχή, τον γλουτό και το κατώτερο τμήμα της πλάτης
    • σημάδια αιμορραγίας στους ιστούς της περιοχής
    • αρθρίτιδα – λόγω επιβάρυνσης της άρθρωσης του ισχίου
    • μούδιασμα στο κάτω άκρο ή στη βουβωνική περιοχή – λόγω τραυματισμού των νεύρων
    • βράχυνση του σκέλους – λόγω μετατόπισης της μηριαίας κεφαλής ή εξαρθρήματος ισχίου

     

     

     

    Ποια θεραπεία ακολουθείται για ένα κάταγμα λεκάνης κοτύλης;

     

    Αρχικά, ο ασθενής θα πρέπει άμεσα μετά τον τραυματισμό να δεχθεί διάγνωση από έναν εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό. Αυτός θα λάβει το ιατρικό ιστορικό του πάσχοντα και θα πραγματοποιήσει κλινική εξέταση σε συνδυασμό με απεικονιστικούς ελέγχους στην περιοχή. Με αυτά τα μέσα θα προβεί στην εκτίμηση:

    • της κατάστασης του κατάγματος
    • των μετατοπισμένων οστών
    • της συνολικής εικόνας και υγείας του ασθενούς

     

    Επιπλέον, σημαντικό ρόλο έχει η ηλικία και η ύπαρξη ή μη άλλων νοσημάτων που επιβαρύνουν την υγεία του ασθενούς. Σύμφωνα με τα παραπάνω, ο ιατρός θα προτείνει την κατάλληλη θεραπεία για το κάταγμα λεκάνης κοτύλης για κάθε ξεχωριστή περίπτωση.

     

    Συντηρητική αντιμετώπιση

     

    Η συντηρητική, ή αλλιώς μη χειρουργική, θεραπεία συστήνεται σε περιπτώσεις όπου το κάταγμα λεκάνης – κοτύλης είναι σταθερό και παρατηρείται πολύ μικρή ή μηδενική μετατόπιση των οστών. Επιπλέον, εφαρμόζεται σε ασθενείς οι οποίοι είναι πολύ ευαίσθητοι για να υποβληθούν σε μία χειρουργική επέμβαση, όπως ασθενείς με σοβαρή οστεοπόρωση ή καρδιακές παθήσεις.

    Για την αποφυγή εναπόθεσης βάρους ή τον περιορισμό της κινητικότητας, ο ιατρός μπορεί να συστήσει τα εξής:

    • Χρήση βοηθημάτων βάδισης, όπως πατερίτσες ή περιπατητή
    • Ακινητοποίηση του σκέλους με χρήση σκελετικής ή δερματικής έλξης, η οποία απαιτεί παραμονή στο κρεβάτι για 5-6 εβδομάδες
    • Ανάταξη του ισχίου με χορήγηση τοπικής αναισθησίας, σε περίπτωση εξαρθρήματος αυτού
    • Φαρμακευτική αγωγή με αντιφλεγμονώδη αναλγητικά και αντιπηκτικά για την αποφυγή θρόμβωσης

     

     

    Χειρουργική αντιμετώπιση

     

    Σε περίπτωση σοβαρού τραυματισμού, το κάταγμα λεκάνης κοτύλης θα πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα με χειρουργικό τρόπο. Η έγκαιρη αντιμετώπιση του κατάγματος εξασφαλίζει σαφώς καλύτερα αποτελέσματα.

    Στόχος της χειρουργικής επέμβασης είναι η σταθεροποίηση του κατάγματος και η ευθυγράμμιση των οστών. Η τελευταία γίνεται μέσω ανοιχτής ή κλειστής επέμβασης, δηλαδή με τη δημιουργία ή μη τομής στο σημείο. Στη συνέχεια, γίνεται χρήση εσωτερικής ή εξωτερικής οστεοσύνθεσης, προκειμένου να διατηρηθούν τα οστά στη σωστή θέση όσο αυτά επουλώνονται.

    Εάν το κάταγμα λεκάνης κοτύλης έχει προκαλέσει μεγάλης έκτασης βλάβη, είναι πιθανό να χρειάζεται ολική αρθροπλαστική του ισχίου. Με αυτή τη διαδικασία γίνεται αντικατάσταση των κατεστραμμένων τμημάτων με τεχνητά μέρη.

     

    Μετεγχειρητική πορεία και ανάρρωση

     

    Μετά τη χειρουργική επέμβαση για το κάταγμα λεκάνης κοτύλης, είναι φυσιολογικό ο ασθενής να αισθάνεται πόνο, ο οποίος αντιμετωπίζεται με αναλγητικά φαρμακευτικά σκευάσματα. Χορηγούνται, ακόμη, αντιπηκτικά φάρμακα ώστε να αποφευχθεί η μετεγχειρητική πρόκληση θρόμβων.

    Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ σημαντικό ο ασθενής να σηκωθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα από το κρεβάτι και να ξεκινήσει σταδιακά να κινείται. Σε αυτό συνεισφέρουν οι φυσικοθεραπείες, όπου με την κατάλληλη βοήθεια και εξάσκηση θα αρχίσει να επανέρχεται η κινητικότητα του ασθενούς.

     

    Σε περίπτωση τραυματισμού της λεκάνης κοτύλης, επικοινωνήστε άμεσα με τον εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό Κωνσταντίνο Παπουτσή, ο οποίος ειδικεύεται στις νέες, ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές και την αρθροπλαστική χειρουργική ισχίου. Κατέχει την ειδικότητα της Ορθοπαιδικής Τραυματολογίας σε πολύ υψηλό επίπεδο, ενώ έχει εξειδικευτεί σε αναγνωρισμένα κέντρα του Λονδίνου:

     

    • στην Επανορθωτική Χειρουργική Ισχίου Γόνατος Ενηλίκων
    • στην αντιμετώπιση παθήσεων του Ισχίου των Νέων Ενηλίκων
    • στη Χειρουργική Τραύματος, Καταγμάτων και Παθήσεων Πυελικού Δακτυλίου (Λεκάνης) και Κοτύλης, όντας ένας από τους λίγους χειρουργούς στην Ελλάδα με την εξειδίκευση αυτή

     

    Εμπιστευθείτε τη μεγάλη κλινική εμπειρία του και κλείστε το ραντεβού σας για μία εξατομικευμένη θεραπεία.

    ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ