Τι είναι το Δυσπλαστικό Ισχίο?

Το δυσπλαστικό ισχίο ή αλλιώς δυσπλασία του ισχίου, χαρακτηρίζεται ως μια δομική ανωμαλία, κατά την οποία η κεφαλή του μηριαίου οστού δεν εφάπτει στην κοτύλη. Η κοτύλη είναι μια κοιλότητα που βρίσκεται στο ισχίο και λειτουργεί ως υποδοχέας της κεφαλής.

Το χαρακτηριστικό εύρημα αυτής της πάθησης είναι η ρηχή φύση της κοτύλης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η κεφαλή του μηριαίου οστού να είναι ασταθής και να βγαίνει απο τη θέση της, συχνά σα να υφίσταται εξάρθρωση.

Αυτό το φαινόμενο με την πάροδο του χρόνου, προκαλεί πόνο στην περιοχή του ισχίου και μακροπρόθεσμα μπορεί να είναι η αιτία για ανάπτυξη οστεοαρθρίτιδας.

Ποιες είναι οι αιτίες που οδηγούν στο δυσπλαστικό ισχίο?

Η δυσπλασία στο ισχίο πρόκειται για μια πάθηση συχνά κληρονομική και γονιδιακή, και εμφανίζεται εξ αρχής σε βρέφη και παιδιά. Αυτή ονομάζεται αναπτυξιακή δυσπλασία ισχίου.

Όταν το δυσπλαστικό ισχίο υποβόσκει κατα την βρεφική ή παιδική ηλικία αλλά δεν εκδηλώνεται ή δεν γίνεται σωστή διάγνωση, είναι πιθανό να εμφανισθεί κατα την ενήλικη ζωή του ασθενούς. Είναι γεγονός, πως το φύλο παίζει ρόλο στην εμφάνισή του,  καθώς πλήττει συχνότερα τον γυναικείο πληθυσμό συγκριτικά με τον ανδρικό.

Επίσης, έχει παρατηρηθεί οτι το δυσπλαστικό ισχίο μπορεί να είναι επίκτητο, κυρίως κατα τη διάρκεια της βρεφικής ηλικίας. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο λανθασμένο τρόπο που τυλίγουν οι γονείς τα βρέφη με τις κουβέρτες ή τα σεντόνια, κατα τον οποίο δημιουργούνται συνθήκες συμπίεσης στο ισχίο και τους μηρούς.

Ποια είναι τα βασικά συμπτώματα του δυσπλαστικού ισχίου?

  • Το βασικό σύμπτωμα που εμφανίζουν οι ασθενείς είναι ο πόνος στην περιοχή του ισχίου και τη βουβωνική χώρα.
  • Συχνά, παρατηρούν οτι τα κάτω άκρα τους είναι αρκετά ασύμμετρα, επειδή το δυσπλαστικό άκρο φαίνεται μεγαλύτερο σε μήκος απο το άλλο.
  • ‘Επειτα, παρατηρείται ότι ο πόνος αυξάνεται κατα τη διάρκεια δραστηριοτήτων όπως το περπάτημα, το τρέξιμο κτλ., ενώ είναι πιθανό ο ασθενής να βαδίζει με χωλότητα .
  • Το αίσθημα οτι «κλειδώνει» η άρθρωση ή ότι εξαρθρώνεται είναι συχνά ένδειξη δυσπλασίας του ισχίου.

Ποια είναι η προτεινόμενη θεραπεία  της οστεοαρθρίτιδας του δυσπλαστικού ισχίου?

Η αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας οφειλόμενη σε δυσπλασίας του ισχίου είναι η  αρθροπλαστικής ισχίου.

Πρόκειται για μία  καθιερωμένη επέμβαση η οποία σε συνδυασμό με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές  προσφέρει εξαιρετικά  θεραπευτικά αποτελέσματα.

Η αρθροπλαστική είναι μια επεμβατική τεχνική με πολλά πλεονεκτήματα. Σκοπός της επέμβασης είναι να επαναφέρει την κινητικότητα και τη λειτουργία της άρθρωσης του ισχίου.  Η επέμβαση διαρκεί 60-90 λεπτά ανάλογα με την περίπτωση και επιτρέπει στους ασθενείς να κινητοποιηθούν την ίδια μέρα. Οι ασθενείς, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, επιστρέφουν σπίτι μετά από δύο ημέρες και περπατούν ανεξάρτητα σε έξι εβδομάδες.

Είναι σημαντικό η αρθροπλαστική να πραγματοποιηθεί από έναν εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό – Χειρουργό. Ο Δρ. Παπουτσής Κωνσταντίνος είναι Ορθοπαιδικός- Χειρουργός και ειδικεύεται στις νέες, ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές και την αρθροπλαστική χειρουργική ισχίου. Κατέχει την ειδικότητα της Ορθοπαιδικής Τραυματολογίας σε πολύ υψηλό επίπεδο γεγονός που πιστοποιείται  με την ονομασία του σε Ακόλουθο (Fellow) του Βασιλικού Κολλεγίου των Χειρουργών της Αγγλίας (FRCS) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής και Τραυματολογίας (FEBOT). Έχει εξειδικευτεί σε αναγνωρισμένα κέντρα του Λονδίνου:

  • στην Επανορθωτική Χειρουργική Ισχίου Γόνατος Ενηλίκων (Arthroplasty Fellowship, Bone Tumour Unit/ Joint Reconstruction Unit Royal National Orthopaedic Hospital, Stanmore, UK)
  • στην αντιμετώπιση παθήσεων του Ισχίου των Νέων Ενηλίκων (Young Adult Hip Fellowship, Frimley Park Hospital)
  • ενώ είναι ένας από τους λίγους χειρουργούς στην Ελλάδα με εξειδίκευση (Pelvic & Acetabulum Trauma Fellowship, St Mary’s Hospital, Imperial College London NHS Trust) στην Χειρουργική Τραύματος, Καταγμάτων και Παθήσεων Πυελικού Δακτυλίου (Λεκάνης) και Κοτύλης. (minimally invasive techniques, Stoppa Approach)

Επικοινωνήστε μαζί του για μία εξατομικευμένη θεραπεία και αποκατάσταση.

 

 

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ