Τι είναι η αρθροπλαστική ισχίου;

Η αρθροπλαστική ισχίου ορίζεται ως η χειρουργική επέμβαση κατά την οποία μια επώδυνη άρθρωση ισχίου αφαιρείται και αντικαθίσταται από μια τεχνητή άρθρωση. Η αρθροπλαστική ισχίου αφορά κυρίως περιπτώσεις οστεοαρθρίτιδας και προτείνεται όταν όλες οι υπόλοιπες κλινικές μέθοδοι αποβούν αναποτελεσματικές.

Ποια είναι τα αίτια; 

Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί την συνηθέστερη πάθηση των αρθρώσεων, ειδικά σε γυναίκες μεγάλης ηλικίας. Σύμφωνα μάλιστα με στατιστικά στοιχεία, το 85% των ατόμων άνω των 65 ετών, εμφανίζουν συμπτώματα οστεοαρθρίτιδας. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επιβαρύνουν το ισχίο και αναγκάζεται κανείς να μεταβεί σε αρθροπλαστική. Συγκεκριμένα:

  • Το φύλο και το γήρας
  • Η κακή σωματική κατάσταση και η παχυσαρκία
  • Εκτεταμένη καταπόνηση των αρθρώσεων κατά την διάρκεια της άθλησης
  • Κληρονομικοί παράγοντες
  • Συγγενή αίτια (λ.χ. εξάρθρημα του ισχίου).

Ποια είναι τα συμπτώματα και πως πραγματοποιείται η διάγνωση;

Υπάρχουν ποικίλες ενδείξεις που φανερώνουν την καταπονημένη άρθρωση του ισχίου σας. Μια από αυτές είναι ο έντονος πόνος στην πάσχουσα περιοχή, παρά τα παυσίπονα που μπορεί να έχετε καταναλώσει. Επιπλέον, φαινόμενα δυσκαμψίας, τριγμού ή ακόμη και διόγκωσης της άρθρωσης αποτελούν αρνητικά σημάδια. 

Εάν έχετε κάποιες από τις παραπάνω ενδείξεις, απευθυνθείτε στον ιατρό σας για την επίσημη κλινική διάγνωση. Οι εξετάσεις καθώς και οι ακτινογραφίες στις οποίες θα κληθείτε, επαρκούν για την επαλήθευση ή όχι της πάθησης, καθώς επίσης και κατά πόσο χρειάζεστε αρθροπλαστική ισχίου.

Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται; 

Η χειρουργική επέμβαση αρθροπλαστικής ισχίου περιλαμβάνει τα εξής κλινικά στάδια:

  • Αντικατάσταση του φθαρμένου χόνδρου της κοτύλης με ειδικό μεταλλικό κύπελλο.
  • Στην συνέχεια, εισάγεται στο κύπελλο κεραμικό ένθετο ή ένθετο πολυαιθυλενίου, το οποίο επιτρέπει στο κεφάλι την άρθρωση.
  • Η κεραμική ή μηριαία κεφαλή συνδέεται με τον κώνο του μηριαίου στηλεού.
  • Τέλος, ο μεταλλικός μηριαίος στηλεός εμφυτεύεται στο μηριαίο οστό.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την χειρουργική επέμβαση μπορείτε να ανατρέξετε στη σελίδα Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου.

Ποια είναι τα μετεγχειρητικά οφέλη;

Πολλοί τρομοκρατούνται στην ιδέα μιας χειρουργικής επέμβασης. Ωστόσο τα οφέλη που προσφέρει η αρθροπλαστική ισχίου στους πάσχοντες είναι θεαματικά. Πιο συγκεκριμένα, η αρθροπλαστική ισχίου σας χαρίζει έγκαιρο και άμεσο αποτέλεσμα. Η χρονική διάρκεια της ανάρρωσης είναι η ελάχιστη δυνατή, επιτρέποντας σας να επανέλθετε σύντομα στη καθημερινή σας ρουτίνα.

Ακόμη, αποτελεί μια ασφαλή επεμβατική διαδικασία, με μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης επιπλοκών και κινδύνων. Τέλος, καθώς πρόκειται για μια χειρουργική επέμβαση με μικρό μετεγχειρητικό αντίκτυπο, δεν θα χρειαστείτε εκτεταμένη φυσικοθεραπεία για την αποκατάσταση.

Βέβαια, θα πρέπει να αναφερθεί, ότι καθώς πρόκειται για μια πρόσθεση, η νέα άρθρωση είναι πιθανόν να φθαρεί σε βάθος χρόνου, ειδικά εάν η καθημερινότητα σας είναι έντονη ή εάν καταπονείτε τον οργανισμό σας.

Η σημαντικότητα της πρόληψης

Όπως αναφέρθηκε, η φθορά των αρθρώσεων εν τη γενέσει εμπερικλείει πολλούς παράγοντες. Ωστόσο υπάρχουν κάποια μέτρα που μπορούμε να λάβουμε έτσι ώστε να ελαττώσουμε ή να επιβραδύνουμε την εμφάνισή της. 

Πρωταρχικό μέλημα είναι η διατήρηση μιας καλής σωματικής κατάστασης, κρατώντας σταθερά το βάρος μας και προσθέτοντας την συστηματική άθληση στην καθημερινότητα μας. Ακόμη, είναι ωφέλιμο να αποφεύγουμε την εκτεταμένη καταπόνηση μιας άρθρωσης ή όταν αυτό γίνεται, να φροντίζουμε για την έγκαιρη αποθεραπεία της.

Ο Δρ Παπουτσής Κωνσταντίνος, στρατιωτικός ιατρός και Επιμελητής της Ορθοπεδικής Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, και έχοντας μακροχρόνια επαγγελματική εμπειρία στην Επανορθωτική Χειρουργική, μπορεί  να σας βοηθήσει να δώσετε τέλος στον πόνο των αρθρώσεων. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αρθροπλαστική ισχίου ή για να κλείσετε ραντεβού καλέστε στο 2110159423 ή στείλτε μήνυμα στο papoutsis.ortho@gmail.com .

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ