ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Η οστεονέκρωση, ή αλλιώς άσηπτη νέκρωση, είναι η αλλοίωση του οστικού ιστού λόγω μείωσης της αιμάτωσής του. Ο ασθενής παρουσιάζει έναν σταδιακά αυξανόμενο πόνο ο οποίος πιθανόν να δημιουργήσει κωλύματα στην διεξαγωγή ακόμη και απλών, καθημερινών δραστηριοτήτων. Η άσηπτη νέκρωση μπορεί να οδηγήσει σε μικρά σπασίματα του οστού και να προκαλέσει την κατάρρευσή του. Αυτή η κατάρρευση του οστού με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε οστεοαρθρίτιδα (εκφυλιστική αρθρίτιδα) των κοντινών αρθρώσεων, πιο συχνά των ισχίων και των γονάτων. Σε μικρότερη συχνότητα, προσβάλλονται οι ώμοι, τα χέρια και τα πόδια. Σπάνια, μπορεί να εμφανιστεί οστεονέκρωση στην περιοχή της γνάθου. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία πληγών στους ιστούς των ούλων, εκτεθειμένο οστό της γνάθου και πόνο.

  Ποιες είναι οι αιτίες που προκαλούν οστεονέκρωση;

  Η άσηπτη νέκρωση προκύπτει όταν η ροή του αίματος σε ένα οστό  μειώνεται ή διακόπτεται.

  Οι συχνότερες αιτίες οστεονέκρωσης είναι:

  • Σοβαρός τραυματισμός που προκαλεί την διακοπή της παροχής αίματος στο οστό
  • Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
  • Λήψη κορτικοστεροειδών φαρμάκων όπως κορτιζόνη σε υψηλές δόσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα
  • Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος

  Άλλες, λιγότερο συνηθισμένες αιτίες περιλαμβάνουν:

  • Ακτινοθεραπεία
  • Λοίμωξη από HIV
  • Μεταμόσχευση οργάνων
  • Διαταραχές του αίματος όπως η δρεπανοκυτταρική αναιμία
  • Νόσος αποσυμπίεσης γνωστή και ως νόσος των δυτών ή κάμψεις

  Πρόληψη

  Για να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης οστεονέκρωσης χρειάζεται:

  • Μείωση κατανάλωσης αλκοόλ

  Ένας από τους κορυφαίους παράγοντες κινδύνου ανάπτυξης οστεονέκρωσης είναι η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ.

  • Συστηματική παρακολούθηση της χρήσης κορτικοστεροειδών

  Συνεργαστείτε με τον γιατρό σας έτσι ώστε να γίνει λήψη κορτικοστεροειδών για το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα.

  • Διακοπή καπνίσματος

  Το κάπνισμα φράζει τα αιμοφόρα αγγεία, μειώνοντας έτσι τη ροή του αίματος.

  • Διατήρηση της χοληστερόλης σε χαμηλά επίπεδα

  Το λίπος είναι η πιο κοινή ουσία που εμποδίζει την παροχή αίματος στα οστά.

  Οστεονέκρωση – Συμπτώματα

  Στα πρωταρχικά στάδια της οστεονέκρωσης, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μηδενικά συμπτώματα. Μετέπειτα, όσο επιδεινώνεται η κατάσταση, οι αρθρώσεις που έχουν προσβληθεί πονούν μόνο όταν επιβαρύνονται. Σταδιακά, ο ασθενής μπορεί να νιώθει πόνο ακόμη κι όταν είναι ξαπλωμένος. Συνήθως ο πόνος αναπτύσσεται σταδιακά, με την πάροδο του χρόνου. Μπορεί να είναι είτε ήπιος είτε οξύς, ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η οστεονέκρωση. Ο πόνος που σχετίζεται με την άσηπτη νέκρωση του ισχίου επικεντρώνεται κυρίως στη βουβωνική χώρα, τους μηρούς ή τους γλουτούς. Ορισμένοι άνθρωποι, αναπτύσσουν οστεονέκρωση και στις δυο πλευρές, είτε και στα δυο ισχία είτε και στα δυο γόνατα δηλαδή.

  Διάγνωση

  Ο γιατρός θα υποπτευθεί την οστεονέκρωση όταν ένα άτομο με αυξημένους παράγοντες κινδύνου διαμαρτυρηθεί για πόνο στην περιοχή. Για να διαγνωστεί η οστεονέκρωση, κατά τη διάρκεια της κλινικής εξέτασης ο γιατρός θα ασκήσει πίεση γύρω από τις αρθρώσεις, ελέγχοντας για ευαισθησία. Επιπλέον, θα ελέγξει αν το εύρος κινήσεων είναι μειωμένο μετακινώντας τις αρθρώσεις σε διαφορετικές θέσεις. Έπειτα, θα προχωρήσει σε απεικονιστικές εξετάσεις όπως ακτινογραφία, μαγνητική ή αξονική τομογραφία και σάρωση οστών.

  Ποια θεραπεία ακολουθείται για την οστεονέκρωση;

  Αν δεν ακολουθηθεί θεραπεία, η οστεονέκρωση μπορεί να επιδεινωθεί σημαντικά. Μπορεί να προκληθεί μέχρι και ολική κατάρρευση του οστού. Η άσηπτη νέκρωση συμβάλλει επίσης στο να χάσει το οστό την άλλοτε λεία του μορφή, οδηγώντας πιθανώς σε σοβαρή οστεοαρθρίτιδα γονάτου ή ισχίου . Ανάμεσα στις συντηρητικές θεραπευτικές μεθόδους που πιθανόν να συστήσει ο γιατρός συγκαταλέγονται:

  • Ξεκούραση
  • Φυσιοθεραπεία
  • Λήψη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων

  Στην περίπτωση όμως που η οστεονέκρωση βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και έχει προκύψει κατάρρευση του οστού, κρίνεται απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση.

  Οι χειρουργικές μέθοδοι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι οι εξής:

  Σε περίπτωση που παρουσιάζετε κάποιο σύμπτωμα οστεονέκρωσης, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε σήμερα με τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό Κωνσταντίνο Παπουτσή για να μάθετε περισσότερα και να κλείσετε το ραντεβού σας.

   

  ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ