ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Τι είναι η ολική αρθροπλαστική γόνατος και πότε πραγματοποιείται;

  Η ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι η χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης των τραυματισμένων ή κατεστραμμένων τμημάτων του γόνατος με τεχνητά μέρη.

  Η πιο συχνή αιτία για την οποία ένας ασθενής υποβάλλεται σε ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι η αρθρίτιδα (οστεοαρθρίτιδα ή τραυματική αρθρίτιδα). Κυριότερα συμπτώματα της αρθρίτιδας είναι ο έντονος πόνος στο γόνατο και η αδυναμία κίνησης της άρθρωσης.

  Σε αρχικό στάδιο, η αρθρίτιδα αντιμετωπίζεται συντηρητικά με:

  Σε λίγο πιο προχωρημένο στάδιο, συστήνεται αρθροσκόπηση γόνατος. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου το γόνατο σταδιακά φθίνει περισσότερο με αποτέλεσμα ο ασθενής να χρειάζεται να υποβληθεί σε ολική αρθροπλαστική γόνατος.

  Η ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι μία αποτελεσματική επέμβαση που προσφέρει:

  • ανακούφιση από τον πόνο
  • διόρθωση της παραμορφωμένης άρθρωσης
  • βελτίωση της κινητικότητας

   

  Η ολική αρθροπλαστική γόνατος θεωρείται μία διαδεδομένη επέμβαση αντικατάστασης γόνατος, η οποία απαιτεί έναν εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό. Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Κωνσταντίνος Παπουτσής διαθέτει εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρία στον τομέα της αρθροπλαστικής γόνατος και ισχίου. Έχει εξειδικευτεί σε αναγνωρισμένα κέντρα του Λονδίνου και έχει εκτελέσει πλήθος επεμβάσεων διαφορετικής βαρύτητας για την αντιμετώπιση παθήσεων του γόνατος. Επικοινωνήστε μαζί του για οποιαδήποτε πληροφορία και κλείστε το διαγνωστικό σας ραντεβού!

   

  Ποια διαδικασία ακολουθείται για την ολική αρθροπλαστική γόνατος;

  Η ολική αρθροπλαστική γόνατος πραγματοποιείται είτε με ραχιαία είτε με γενική αναισθησία, πράγμα που εξαρτάται από το ιατρικό ιστορικό και τις προτιμήσεις του ασθενούς.

  Κατά την διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης γίνεται μία τομή στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος μέσω του τετρακέφαλου μυός. Στη συνέχεια, απομακρύνεται η επιγονατίδα και αφαιρούνται οι κατεστραμμένοι χόνδροι μαζί με μικρό πάχος (περίπου 1 cm) των κατεστραμμένων οστών. Στη συνέχεια, οι επιφάνειες των οστών που αφαιρέθηκαν αντικαθίστανται με μεταλλικά εξαρτήματα (προθέσεις) που αναδημιουργούν την επιφάνεια της άρθρωσης. Η στερέωσή τους στα οστά γίνεται με ακρυλικό τσιμέντο. Τέλος, μεταξύ των μεταλλικών προθέσεων μηρού και κνήμης τοποθετείται ενισχυμένο πλαστικό υψηλής ποιότητας (πολυαιθυλένιο) ώστε να δημιουργηθεί μία λεία επιφάνεια ολίσθησης.

  Η χειρουργική επέμβαση διαρκεί περίπου 1,5 ώρα. Πριν ή κατά τη διάρκεια της επέμβασης μπορεί να χορηγηθεί αντιβιοτικό για να αποφευχθεί τυχόν μετεγχειρητική λοίμωξη.

   

  Εξατομικευμένη ολική αρθροπλαστική γόνατος

  Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι αντικατάστασης γόνατος και χειρουργικές τεχνικές. Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός θα αξιολογήσει το γόνατο και θα προτείνει την καλύτερη επιλογή για τον κάθε ξεχωριστό ασθενή, βασιζόμενος σε παράγοντες όπως:

  • η ηλικία
  • το βάρος
  • το είδος των εκτελούμενων δραστηριοτήτων
  • το σχήμα του γόνατος
  • τη γενική κλινική εικόνα

  Σε ορισμένες περιπτώσεις, κρίνεται χρήσιμη η προεγχειρητική σάρωση για την κατασκευή προσαρμοσμένων χειρουργικών εργαλείων ή εμφυτευμάτων, για την βέλτιστη αντικατάσταση του γόνατος.

   

  Μετεγχειρητική πορεία

  Μετά την ολική αρθροπλαστική γόνατος, ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο για 3-5 ημέρες ή και περισσότερο, ανάλογα με την πορεία ανάρρωσής του. Παράλληλα, παρακολουθείται από έναν φυσικοθεραπευτή ο οποίος βοηθά τον ασθενή να σηκωθεί από το κρεβάτι και να ασκεί το γόνατο. Με τη βοήθεια του φυσικοθεραπευτή, την τρίτη ημέρα ο ασθενής θα πρέπει να είναι σε θέση να ανέβει σκάλες. Συνήθως, μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του την 3η έως 5η ημέρα.

  Ο ασθενής, ακόμη και μετά την επιστροφή του στο σπίτι, είναι σημαντικό να συνεχίσει τις φυσικοθεραπείες και να αποφεύγει απότομες κινήσεις και έντονες σωματικές ασκήσεις. Οι φυσικοθεραπείες είναι πολύ σημαντικές για την ανάκτηση πλήρους λειτουργικότητας και εύρους κινήσεων του γόνατος. Έτσι, επιτυγχάνεται η όσο το δυνατόν ταχύτερη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.

  Στις περισσότερες περιπτώσεις, χρειάζονται περίπου 6 εβδομάδες για να περπατήσει ο ασθενής ανεξάρτητα, με τη βοήθεια μόνο ενός μπαστουνιού. Η πλήρης ανάκαμψη ολοκληρώνεται σε διάστημα περίπου 3 μηνών.

   

  Ολική αρθροπλαστική γόνατος: Διάρκεια ζωής

  Η πλειοψηφία των χειρουργικών επεμβάσεων της ολικής αρθροπλαστικής γόνατος έχει διάρκεια ζωής 10-15 χρόνια. Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η ολική αρθροπλαστική γόνατος σε έναν 70χρονο, έχει περίπου 94% πιθανότητα να διαρκέσει 10 χρόνια μετά την επέμβαση. Εάν, όμως, ο ασθενής είναι νεότερος και ενεργός, η ολική αρθροπλαστική έχει χαμηλότερα ποσοστά επιβίωσης και ο χειρουργός θα συζητήσει μαζί σας άλλες επιλογές.

  ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ